فهرست مطالب

مطالعات هنر اسلامی - پیاپی 47 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات هنر اسلامی
پیاپی 47 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 39
|
  • معصومه ابراهیمی هژیر، مرتضی رزاق پور* صفحات 7-19
    یکی از راه های کسب موفقیت شاعران و نویسندگان، آشنایی با احساس و عاطفه شخصیت های داستان و فرایندهای هیجان است. غم، ترس، نفرت، شادی و لذت در ادبیات، احساس نام دارد. این احساس در روانشناسی به نام هیجان شناخته می شود. رفتارهایی که به دنبال این احساس ها از انسان بروز می کند در روانشناسی فرایندهای هیجان و در ادبیات، عاطفه نامیده می شود. پژوهشگران به روش توصیفی-تحلیلی با تکیه بر زیبایی شناختی عاطفه به تبیین فرایندهای عاطفه در داستان های خمسه نظامی پرداختند. آن چه از زیبایی شناختی عاطفه در خمسه نظامی و نگاره های خمسه مصور شاه طهماسبی به آن توجه شده شامل واقعیت و اصالت زندگی، موضوعات عام و فراگیر انسانی و جهانی، واقعیت های ملموس و عینی، آموزندگی، سرگرم کنندگی و حقیقت مانندی داستان، احساس های همدلی، ترس، خشم، غم و شادی است. نظامی از همه ظرفیت های زبانی در راستای انتقال معنا و القای عاطفه بهره برده و حالات عاطفی شخصیت های داستان را با تمهیداتی مانند تصویر و توصیف، تقویت می کند. برای پروراندن موضوع عشق، از زبان شعر غنایی بهره می گیرد. در خمسه مصور طهماسبی نیز این عواطف در نگاره ها منعکس شده استاهداف پژوهش:تحلیل زیبایی شناختی عاطفه در اشعار خمسه نظامی.بیان نقش زیبایی شناختی عاطفه در داستان های خمسه نظامی.سوالات پژوهش:1. زیبایی شناختی عاطفه در داستان های خمسه نظامی چه جایگاهی دارد؟2. زیبایی شناختی عاطفه در اشعار خمسه نظامی و طهماسبی چه نقشی داشته است؟
    کلیدواژگان: تحلیل عاطفی، خمسه نظامی، خمسه طهماسبی، احساس
  • نصرت الله احمدی فرد، علی حیدری*، مسعود سپه وندی صفحات 20-39

    تمدن و فرهنگ ملت ها از مولفه هایی همانند اصالت، مدنیت و آرمان گرایی شکل می گیرد و با قدرت سیاسی و اجتماعی پایدار می ماند. قدرت رابطه ای اجتماعی است و ادبیات اسطوره ای و حماسی، بهترین گزینه برای آشنایی با تمدن و فرهنگ مردمانی است که در بطن تاریخی خود اساطیر و پادشاهان نامداری داشته اند. اساطیر، سرچشمه جهان بینی وآمال یک قوم یا نژاد هستند. فره ایزدی و اثرات قدرت این فره نیز یکی از این آبشخورهای باستانی است. آرای تبارشناسی فوکو به بن مایه های تاریخ نظر دارند و رد قدرت را پیگیری می کند، ولی تفاوت ماهوی و ذاتی آن ها با روش های تاریخی کاملا محسوس است. فوکو معتقد است: قدرت، امری مولد است و هویت و ذهنیت را تولید می کند. ازنظر او قدرت صرفا از یک منبع نشات نمی گیرد و نمی توان فقط دولت یا پادشاهان را منشا ایجاد قدرت دانست. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای به رشته تحریر درآمده است یافته های پژوهش حاکی از این است که در تبار شناسی اساطیر، به چگونگی پیدایش، زایش و خاستگاه نظم حاکم بر جهان توجه می شود اما از نگاه فوکو هیچ کس نمی تواند از قدرت بگریزد، هرچند ردپای قدرت را نمی توان تنها در یک فرد، پادشاه، حکومت یا دیکتاتور جست وجو کرد. قدرت در همه سطوح و زوایای اجتماعی پخش و گسترده است. این پژوهش در پی آن است که براساس آرا تبارشناسانه میشل فوکو دانشمند فرانسوی اثرات «قدرت فره ایزدی» را در بین برخی اساطیر شاهنامه بررسی کند. در این میان بخش های مهمی از این اثرات در برخی نگاره های نسخ مصور مشهود است.اهداف پژوهش:بررسی اثرات قدرت فره ایزدی اساطیر شاهنامه با تکیه بر نظریه میشل فوکو.بررسی تبارشناسی قدرت فره ایزدی در نگاره های شاهنامه.سوالات پژوهش:براساس نظریه میشل فوکو اثرات قدرت فره ایزدی چه بازتابی در برخی اساطیر شاهنامه دارد؟تبارشناسی قدرت فره ایزدی در نگاره های مربوط به اساطیر شاهنامه چگونه است؟

    کلیدواژگان: تبارشناسی، فره ایزدی، قدرت، فوکو، نگاره های شاهنامه
  • محمدیار انصاری، محمدهادی خالق زاده*، جلیل نظری صفحات 40-58
    جنس زن در شعر و ادب فارسی  به خصوص ادبیات کلاسیک چهره ای منفور دارد و در اشعار معمولا مورد بی مهری گویندگان قرار گرفته و پیوسته در هاله ای از ابهام و پوشیدگی است. ولی در شعر معاصر باتوجه به تغییر بینش و اندیشه شعرا و ارتقا شعور اجتماعی، زن از جایگاه والایی برخوردار شد و در قاب مدح و ستایش شاعران قرار گرفت. هدف از نگارش این مقاله بررسی نقش پذیری زنان در شعر معاصر در مقایسه با زنان معمار و هنرمند دوره های تیموری و صفوی است. روش این پژوهش، کتابخانه ای و توصیفی- تحلیلی است. حاصل پژوهش نشان می دهد که در شعر کلاسیک شاعران کمتر از مدح و ستایش زن سخن گفته و بیشتر او را نکوهش کرده اند. اما در شعر و ادب معاصر از آن جا که تفکرات مردسالاری و مردمحوری تا حد زیادی کاسته شده و زن مورد ستایش و مدح قرار گرفته است و در این دوره ذهنیت غنایی شاعران تغییر کرده و آن ها نه تنها زبان به ستایش زن گشوده و در سه سطح واژگانی، دیدگاهی و ادبی زنان توصیفات جدیدی را تجربه کردند که در ادبیات کلاسیک ما اصلا سابقه ندارد. از سوی دیگر دوره تیموری و صفوی نقطه آغازی برای فعالیت زنان هنرمند و معمار بوده است ولی در تطبیق با دوره معاصر این نقش بسیار کم رنگ بوده است.اهداف پژوهش:بررسی نقش پذیری زنان در شعر معاصر در مقایسه با زنان معمار و هنرمند دوره های تیموری و صفوی.بررسی جایگاه زن در شعر معاصر و هنر دوره تیموری و صفوی.سوالات پژوهش:چه عواملی بلعث تغییر نگرش شاعران معاصر به جنس زن شده است؟نقش پذیری زنان در شعر معاصر نسبت به زنان هنرمند دوره تیموری و صفوی معلول چه عواملی است؟
    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی، زنان، نقش پذیری، دوره صفوی و تیموری
  • خیرالله بامری، حسین مومنی مهموئی*، مهدی زیرک، علی اکبر عجم صفحات 59-69

    نظام آموزش وپرورش در دوره ابتدایی از گسترده ترین نظام های کلان در جامعه است که سرنوشت جامعه را در بلندمدت تعیین می کند؛ به عبارت دیگر، مجموعه پژوهش ها و تجربه های دانشمندان و کشورهای جهان، نشان می دهد که توسعه جوامع، رابطه بسیار زیادی با نظام آموزش وپرورش ابتدایی آن ها دارد. با بهره گیری از الگوی مناسب ارزشیابی برنامه درسی در دوره ابتدایی، می توان اطلاعات ارزنده ای جهت تصمیم گیری درخصوص کیفیت برنامه های درسی فراهم آورد تا به واسطه آن اصلاح و بازنگری برخی ناکارآمدی ها انجام پذیرد و اثربخشی و کارایی برنامه های درسی بیش از پیش، افزون گردد. در این پژوهش، تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری باز انجام گرفت. برای گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. براساس اطلاعات جمع آوری شده الگوی مطلوب ارزشیابی برنامه درسی طراحی و تدوین شده و سپس اعتبار الگوی ارزشیابی برنامه درسی طراحی شده از طریق پرسشنامه محقق ساخته، اعتبارسنجی الگوی ارزشیابی برنامه درسی دوره ابتدایی از طریق تحلیل عاملی و معادلات ساختاری از طریق نرم افزارLISREL 8.8  انجام گرفت.اهداف پژوهش:ارایه الگو برنامه درسی دوره ابتدایی با محوریت تصویرسازی کتاب ها.بررسی برنامه درسی دوره ابتدایی با محوریت تصویرسازی کتاب ها مطابق با معیارهای هنر اسلامی.سوالات پژوهش:اجرایی ارزشیابی برنامه درسی دوره ابتدایی با محوریت تصویرسازی کتاب ها به چه صورت است؟چگونه می توان از معیارهای هنر اسلامی در برنامه درسی دوره ابتدایی با محوریت تصویرسازی کتاب ها استفاده کرد؟

    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، هنر اسلامی، ارزشیابی، تحلیل محتوا
  • زهرا تازیکی، محمود فیروزی مقدم*، عباس خیرآبادی، حسین مومنی مهموئی صفحات 70-90

    در میان مراتب تحصیلی، مقطع متوسطه از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه در این برهه از زمان دانش آموزان افزون بر ورود به مقطع جدید، از لحاظ رشد عاطفی، اخلاقی و اجتماعی نیز در مرحله جدیدی قرار می گیرند. در میان دروس مقطع متوسطه، درس ادبیات فارسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چراکه ادبیات، طیف تمام یادگیری های ماست و ازطریق آن اندیشه ها پرورش می یابد و افراد می توانند درک درستی از مسایل اجتماعی داشته باشند. از این رو تدوین برنامه درسی کتاب های فارسی در چارچوب اهدافی که مخاطب را به سوی آن ها سوق می دهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این میان، کتاب فرهنگ و هنر مقطع پایه هفتم نیز از منابع اطلاعاتی مفید در این دوره تحصیلی است. در برنامه های درسی کتب گوناگون مواردی وجود دارد که به اذعان برخی از صاحب نظران در حوزه برنامه درسی ممکن است با نیازها و تحولات اجتماعی، فرهنگی و... جامعه هم خوانی نداشته و منسوخ شده است که به آن برنامه درسی زاید می گویند. نظر به اهمیت این دو گونه از انواع برنامه درسی و نیز جایگاه ویژه ادبیات فارسی در مقطع متوسطه، در پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است، به تحلیل کتاب فارسی پایه هفتم بر اساس مبانی برنامه درسی پوچ و زاید پرداختیم. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیش تر مباحث درسی این کتاب در زمره برنامه درس پوچ و زاید قرار می گیرند و فاقد جذابیت های ادبی برای معلمان و دانش آموزان هستند. از سوی دیگر کتاب هنر پایه هفتم با توجه به مقتضیات بصری و محتوا، نسبت به کتاب فارسی قابلیت بیشتری از نظر مهارت هایی ارتباطی دارد.اهداف پژوهش:بررسی محتوای کتاب فارسی پایه هفتم ازنظر قابلیت های ارتباطی و جذابیت.مقایسه کتاب فارسی و هنر پایه هفتم از نظر مهارت های ارتباطی.سوالات پژوهش:محتوای کتاب فارسی پایه هفتم از نظر جذابیت و قابلیتهای ارتباطی چگونه است؟کتاب فارسی و هنر پایه هفتم از نظر مهارت های ارتباطی چه تفاوت ها و شباهت هایی دارند؟

    کلیدواژگان: کتاب فارسی، پایه هفتم، مهارت های ارتباطی، کتاب هنر
  • شیرین شوکتی اصل، فاطمه شیخلوند*، محمد فرهمند سرابی، عذرا غفاری صفحات 82-302

    نگرش عرفانی به دین از مباحث مورد توجه عارفان و ادیبان و از دغدغه های جوامع بشری بوده است. به همین سبب دیدگاه ها و نظریه های مختلفی در باب آن ارایه شده است. برای مثال، عارفان و صوفیان اسلامی همواره کشف و شهود را مبنعی بالاتر از عقل دانسته اند و پیرامون دین، عقل، عرفان و رابطه آن ها سخن گفته اند و در مقابل آن ها در غرب و عالم مسیحیت از قرن هیجدهم اندیشه ای با نام تجارب عرفانی در مقابل عقل گرایی افراطی آغاز شده و محور اندیشه آنان رابطه دین، عقل و باطن با یکدیگر است. بنابراین آن چه ما با آن روبه رو هستیم دو گرایش ظاهرا مشابه در دو سنت فرهنگی، فکری، دینی مختلف است که به دین و عرفان و خصوصا کاربرد عقل در دین، می پردازد. هر دو در یک دسته بندی کلی و با تفاوت هایی، جزو موافقین دین، عرفان و گرایشات باطنی؛ و مخالفین عقل گرایی افراطی و به کاربردن بی حدوحصر عقل و استدلال در دین هستند و سعی می کنند معرفت حقیقی را در عرفان و از روشی باطنی نه در کلام و فلسفه، بلکه از روشی استدلالی بیابند. به همین سبب هدف این پژوهش، یافتن تفاوت ها و شباهت های اندیشه مولانا و رودلف اتو و مزلو درباره «تجربه عرفانی» درمقایسه با همدیگر است. هنر و زیبایی شناسی نیز در اندیشه مولانا دارای جایگاه برجسته ای است. باتوجه به مطالعات، این پژوهش در این مجال کوتاه با روش توصیفی - تحلیلی به این نتایج دست یافته است که بین اندیشه مولانا با مزلو و اتو اشتراکات کاملی وجود دارد. مشخصه های اصلی تجربه های عرفانی وحدت بخشی، معرفت بخشی، بیان ناپذیری، سر بودن، بی مکانی و بی زمانی، مجذوب کننده بودن، هیبت ناکی و انفعالی بودن است که در شعر مولانا و فلسفه مزلو و اتو مشترک می باشد. اهداف پژوهش: بررسی هنر و زیبایی در اندیشه عرفانی مولانا.بررسی تفاوت ها و شباهت های اندیشه مولانا و رودلف اتو و مزلو درباره «تجربه عرفانی».سوالات پژوهش:هنر و زیبایی چه جایگاهی در اندیشه مولانا دارد؟آیا در اندیشه مولانا با مزلو و رودلف اتو اشتراکاتی وجود دارد؟

    کلیدواژگان: هنر و زیبایی، تجربه عرفانی، رودلف اتو، مزلو، مولانا
  • ابراهیم ثمین شریفی میاوقی، معصومه یعقوبی سنقرچی*، مسعود حق لسان، علی جوان فروزنده صفحات 91-105
    مسکن به عنوان یکی از نیازها و هسته های اولیه اجتماعی، بازتاب شیوه تفکر و زندگی؛ سطح فرهنگ، شرایط اجتماعی و اقتصادی بشر در زمان های مختلف مورد توجه بوده است. اصلی ترین معضل بشر امروز، در زمینه های مختلف و به ویژه هنر و معماری بحران معنویت و قطع ارتباط با عالم بالاست. در ایران، ضرورت طرح این مسیله را می توان با ملاحظه وضع نابسامان کنونی معماری در ایران دریافت این وضعیت ناشی از تهاجم سبک های مختلف معماری جهان به کشور ما و درعین حال عدم درک صحیح از معماری و چگونه معماری کردن در بین طراحان ایرانی است. در این پژوهش، هدف اصلی بررسی برخی از اصول اساسی که اسلام برای جامعه مسلمانان و زندگی آن ها تنظیم کرده است تا با رسیدن به این شناخت بتوانیم چگونگی نمود آن ارزش های اجتماعی اسلام را در ساختار محیط هایی (مسکن) آدمی در آن ها زندگی می کند را به دست آورد. بنابراین سعی شده است با توجه به هدف اصلی از ابعاد گوناگون (اجتماعی، فرهنگی، عملکردی، روانشناختی، الگوسازی) مطالعات انجام شود. در راستای دستیابی به تبیین فرایند خلق معماری مسکن ایرانی براساس نظام معرفتی اسلام در دوران معاصر، در گام اول با روش تحقیقی توصیفی و تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و اسنادی به کمک منابع درجه اول دینی (قرآن مجید)، به استخراج مفاهیم دینی و سپس تخصصی کردن مفاهیم، مطابق با مبانی نظری پژوهش پرداختیم. در مرحله بعد به ارزشیابی و اولویت بندی شاخص های ارایه شده و به نتیجه رسیدیم که آسایش و تفکیک فضاهای عمومی و خصوصی دارای اهمیت بالایی می باشد.اهداف پژوهش:بررسی مسایل اصلی معماری مسکونی در ایران وارتباط آن با ساحت معنوی و نظام ارزش های اسلامی.بررسی اثر نهادینه سازی ارزش های اسلامی (در طراحان و مخاطبان).سوالات پژوهش: فقدان ساحت معنوی و نظام ارزشی چه تاثیری در معماری معاصر ایران داشته است؟آیا نهادینه سازی ارزش های اسلامی (در طراحان و مخاطبان) بر تجلی ارزش های معنوی کیفیت مطلوب از معماری مسکونی معاصر در ایران تاثیر دارد؟
    کلیدواژگان: مسکن معاصر، اسلام، ایران، محتوای اسلامی، نظام ارزش
  • مهدی حسن زاده جوشقان، ابوالفضل ابراهیمی اوزینه*، سوسن نریمانی صفحات 106-120
    سقوط معنویت و ارزش های دینی، جایگزینی ضد ارزش ها به جای ارزش ها و بی هویتی به جای بیگانه ستیزی ازجمله دردهای خطرناکی هستند که انسانیت انسان را تهدید می کند. هویت و بحران دینی، در ابعاد مختلف ازجمله نیازهای ضروری جامعه کنونی به شمار می رود که به شیوه های مختلف در آثار سینمایی مطرح شده است؛ «اینگمار برگمان» از بزرگ ترین کارگردان های سینمای معنا گر محسوب می شود. اندوه، اساسی ترین مسیله درونی همه شخصیت های آثار او است. وی در آثار خود دنیایی سرشار از رنج های روحانی و گاهی جسمانی ساخته است که در آن حتی کودکان هم گرفتار درد هستند. رنج هایی همچون تنهایی، از هم گسیختگی خانواده، پریشانی در نظام زناشویی و حتی درگیری های اخلاقی و... تمام شخصیت های او به شکل های مختلف به دنبال رهایی از زندان تنهایی درونی و اندوه جان کاه می باشند. این رهایی را یا در مرگ می بینند و یا در گرفتن دستان خدا. بدین گونه دو مقوله مرگ و نیستی و فرار از آن و حقیقت وجودی خدا و غیره به دیگر دردهای آدم های سینمای برگمان باید افزود. این ها همگی، بحران های دینی و روانی و اندیشه ای جاودانه بشر بوده است که برگمان با صراحت و با استادی بی بدیل خود در سینمایش عرضه داشته است.اهداف پژوهش: واکاوی فیلم های دینی به عنوان یکی از رویکردهای هنری جدید.بررسی ایمان و تجربه دینی در آثار فیلم های دینی سینمای برگمان به عنوان یک سینماگر غربی.سوالات پژوهش:محور اصلی اندیشه های مذهبی در فیلم های دینی سینمای برگمان چیست؟ایمان و تجربه دینی در آثار فیلم های دینی برگمان با چه محتوایی بیان شده است؟
    کلیدواژگان: دین، بحران دینی، فیلم های دینی، اینگمار برگمان
  • منصور حسین پور میزاب، مهدی محمدزاده*، الله شکر اسداللهی صفحات 121-140
    مطالعه نگاره های شاهنامه بزرگ ایلخانی، صرفا با تکیه بر متن ادبی شاهنامه، در برخی موارد، درک چندان درستی از نشانه های موجود در نگاره های مذکور را به دنبال نداشته است. شاهنامه فردوسی، یک متن ادبی، با محوریت زبان شعری و متعلق به گفتمان ایرانی است؛ درصورتی که شاهنامه بزرگ ایلخانی، یک متن هنری، با محوریت زبان تصویر و متعلق به گفتمان ایلخانی است. تحلیل نگاره های شاهنامه بزرگ بهتر است براساس سپهرنشانه ایران دوره ایلخانی صورت بگیرد؛ آن سپهر نشانه ای که روایت های شاهنامه را به عنوان «نه متن» وارد «متن» تصویری نگارگری ایلخانی کرده است. این پژوهش با رویکرد نشانه شناسی فرهنگی یوری لوتمان و به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. اصلی ترین یافته پژوهش حاضر این است که سفید، رنگ مقدس خدای اولگین (خدای آفریننده) در شمنیسم و اساطیر ترکی - مغولی است؛ به همین دلیل در فرهنگ ترکی- مغولی، فقط حاکمان و در مرحله بعدی شمن ها، بر اسب سفید سوار می شده اند و بقیه افراد حق استفاده از آن را نداشته اند. بنابراین در مصورسازی روایت های شاهنامه فردوسی، تحت تاثیر سپهر نشانه ای دوره ایلخانی، حاکمان را سوار بر اسب سفید، نشان داده اند. هرچند حاکمان سوار بر اسب با رنگ های دیگر نیز می شدند.اهداف پژوهش:مطالعه دلایل استفاده رنگ سفید برای اسب حاکمان و سلاطین در نگاره های شاهنامه بزرگ ایلخانی براساس سپهر نشانه ای دوره ایلخانی.شناخت ارتباط رنگ سفید مورداستفاده برای اسب در نگاره های شاهنامه بزرگ ایلخانی با اساطیر ترکی-مغولی و شمنیسم.سوالات پژوهش:علت کاربرد رنگ سفید برای اسب حاکمان و سلاطین در نگاره های شاهنامه بزرگ مغول چیست؟کاربرد رنگ سفید برای اسب های نگاره های شاهنامه بزرگ ایلخانی چه ارتباطی با اساطیر ترکی-مغولی و شمنیسم دارد؟
    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، شاهنامه بزرگ، ایلخانی، اسب سفید، شمنیسم
  • عرفان خزایی، علی فرجی*، علیرضا اژدری صفحات 141-162

    هدیه دادن به خصوص کتب نفیس و ارزشمند که حامل مفاهیم فرهنگی است نقش مهمی در فرهنگ سازی در جامعه دارند؛ بنابراین انتخاب صحیح این آثار و نوع بسته بندی آن ها می تواند نقش مهمی در انتقال پیام های فرهنگی در میان افراد جامعه داشته باشد. پارچه های ایرانی موجود در موزه هنری کلیولند در بردارنده آثار متنوعی از یک گستره تاریخی طولانی از قرن چهارم هجری تا دوره معاصر هستند. تقارن و تکرار یکی از مختصات زیبایی شناسی نقوش پارچه های ایرانی موزه هنری کلیولند است.  بررسی این عناصر زیبایی بخش و کاربست آن در طراحی بسته هدیه کتب نفیس مسیله این پژوهش است. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کمی، منابع کتابخانه ای و بررسی نمونه آثار موجود در موزه هنری کلیولند انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که هر یک از این نقوش دربردارنده مفهومی هستند که گاه به دوره تاریخی یا یک مسیله اجتماعی اشاره دارد. این نقوش شامل نقوش گیاهی، هندسی جانوری و انسانی هستند. کاربرد گل هایی چون گل زنبق، نقوش اسلیمی، نقش عقاب، شیر و پرندگان، نقش گریفن و نقش انسان، نقوش هندسی مانند دایره، مربع، مستطیل و غیره  از جمله نقوشی هستند که در این پارچه ها کاربرد فراوانی دارند. در این میان کاربرد تکرار و رعایت اصل تقارن یکی از اصلی ترین عناصر زیبایی شناختی این آثار است که الگو برداری از آن ها می توان نقش مهمی در تدوین الگوهای زیبایی شناسی برای طراحی هدیه بسته کتب نفیس داشته باشد.اهداف پژوهش:1. بررسی عناصر زیبایی بخشی تقارن و تکرار در نقوش پارچه های ایرانی موزه هنری کلیولند.2. بررسی امکان کاربست تقارن و تکرار در نقوش پارچه های ایرانی موزه کلیولند در طراحی بسته هدیه کتب نفیس.سوالات پژوهش:1. تقارن و تکرار چه نقشی در زیبایی بخشی به نقوش پارچه های ایرانی موزه هنری کلیولند دارند؟2. از عناصر زیبایی بخش موجود در نقوش پارچه های ایرانی کلیلوند چگونه می توان در طراحی بسته هدیه کتب نفیس استفاده کرد؟

    کلیدواژگان: موزه هنری کلیولند، پارچه های ایرانی، تقارن و تکرار، طراحی بسته، کتب نفیس
  • سید محی الدین خلخالی*، محمد کلهر صفحات 163-173
    عصر ناصری به عنوان یکی از قابل تامل ترین ادوار تاریخی ایران دارای ابعاد مطالعاتی گسترده ای است. در این میان سفرنامه های خارجی می تواند نقش مهمی در بازشناسی زوایای مختلف رفتاری ایرانیان داشته باشد. در عصر ناصری و به علت گسترش روابط خارجی میزان سفرنامه های خارجی افزایش چشمگیری داشت. بدین روی پژوهش حاضر نیز به تاسی از این سنت نوین جهت شناخت معماری عصر ناصری به عنوان یکی از ابزارهای مطالعه عصر مذکور؛ بر آن شده است که باطن سنگ و رنگ و بناهای این دوره را با استفاده از مولفه های فرهنگی این عصر مورد تحلیل قرار دهد. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. بر این منوال سفرنامه های متعدد عصر ناصری و تعریف سفرنامه نویسان از رفتار ایرانیان این عصر رهاورد نوین دیگری به همراه خواهد داشت که علاوه بر انکشاف رفتارشناسی از نگاه «دیگری» متغیر مستقل این نوشتار را نیز به خوبی پوشش می دهد؛ اما چگونگی کشف مولفه ها و نحوه کاربست آن ها امری است بدون تردید نیازمند یک ساختار قوی علمی است؛ و بر همین منوال نیز پژوهش حاضر چارچوب نظری «رابرت کینگ مرتون»[1] را به عنوان دستگاه نظری خود برگزیده و بر اساس آن به کشف مولفه های موردنظر خود اقدام نموده است.اهداف پژوهش:بازشناسی رفتاری ایرانیان عصر ناصری از نگاه سفرنامه نویسان خارجی برمبنای نظریه رابرت کینگ مرتون.آشنایی با روح معماری معاصر براساس گونه شناسی رفتاری ایرانیان عصر ناصری.سوالات پژوهش:از نگاه سفرنامه نویسان خارجی، رفتار ایرانیان عصر ناصری را چگونه می توان تحلیل و بررسی کرد؟روح معماری معاصر ایرانی چه تناسبی با مختصات رفتاری آن ها دارد؟
    کلیدواژگان: روح معماری، معماری معاصر ایران، عصر ناصری، سفرنامه نویسان خارجی
  • بهاره رشتی، محمدکریم یوسف جمالی*، ناصر جدیدی، فیض الله بوشاسب گوشه صفحات 174-188
    شهرسازی و معماری در دوره حکومت اشکانیان و ساسانیان در ایران دارای جایگاه و اهمیت ویژه ای بود. شیوه شهرسازی در دوره این دو حکومت تفاوت هایی داشت. نوع اداره سیاسی امپراطوری های پارتی و ساسانی ماهیتی متفاوت بود؛ این مسیله در نگرش به گسترش و احداث یا مرمت شهرها امری ضروری و کلیدی است. این پژوهش با رویکردی جامعه شناختی تحلیلی به دنبال مقایسه شهرسازی اشکانی و ساسانی است. ازنظر هدف جزو پژوهش های نظری بوده و به لحاظ ماهیت و روش کار، در ردیف پژوهش های تاریخی قرار می گیرد و به روش توصیفی تحلیلی تنظیم شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که تغییر ساختار شهرهای شطرنجی تا قبل از تسلط اشکانیان بر فلات ایران شکل گرفته بود. در این دوره، تبدیل آن به شهرهای دایره ای، جهت احداث کمربندی دفاعی حراستی و حفاظت بیشتر و دقیق تر از شهر ماحصل این نگرش است. استفاده از مصالح ساختمانی بوم آورد در معماری اشکانی و احداث کاخ های باشکوه و آتشکده های مهم در دوره ساسانی که ریشه در ساختار دین باور امپراطوری ساسانی دارد از مشخصات بارز این نوشتار می باشد.اهداف پژوهش:تبیین و مقایسه عوامل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در شهرسازی اشکانی و ساسانی.بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر در نگرش و تفکر شهرسازی در دو سلسله اشکانی و ساسانی.سوالات پژوهش: مهم ترین مولفه ها در تبیین و تحلیل عوامل موثر در شهرسازی دوره اشکانی و ساسانی چیست؟مهم ترین مشخصه در بررسی تاثیر اندیشه های هلنیستی بر شهرسازی اشکانیان چه بوده است؟
    کلیدواژگان: شهرسازی، دوره شکانیان، دوره ساسانیان، سبک پارتی
  • افشین رئیسی دهکردی، هوتن ایروانی*، کاظم یزدی صفحات 189-204
    معماری برای نیاز بشر به سرپناه، پدید آمد و با شتاب به بیان و تعبیری اساسی از مهارت های فنی و اجتماعی تبدیل شد. امروزه به دلیل هجوم فرهنگ های غیربومی و الگوی مصرفی جهان پیشرفته، فرهنگ نوگرایی و تجددطلبی جای فرهنگ اصیل و سنتی را گرفته است. ازاین رو، در مناطق بومی مختلف بدون در نظرگرفتن اصول و قواعد ارزشمند معماری به جای مانده از پیشینیان ساختمان هایی پدید آمد که نه تنها احساس امنیت، رضایتمندی و حریم های فرهنگی ما را درهم شکست بلکه از لحاظ کیفیت ساخت نیز بهره ای نبرده‎اند. این پژوهش با روش مبتنی بر انجام پرسشنامه و تحلیل عامل کیو، از مجموع 20 نفر از صاحب نظران، چهار عامل که مقادیر آن ها بالاتر از یک است شناسایی شد. با بررسی پاسخ ها می توان دریافت که چهار الگوی ذهنی در میان متخصصین معماری وجود دارد که حاکی از وجود چهار نگاه مکمل هم در بازشناسی عناصر کالبدی تکنولوژیک در معماری سنتی و قابلیت کاربست آن ها در معماری جدید است. یافته ها نشان می دهد که اقلیم، بوم و فضا در معماری ایران و بالاخص اصفهان از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در معماری معاصر به فراموشی سپرده شده است. نتیجه آن می تواند بروز مشکلات فراوان سلامت روحی و جسمی و مصرف بالای انرژی در ساختمان باشد.اهداف پژوهش:شناخت الگوهای تکنولوژیک کهن و بومی خانه های شهر اصفهان و نحوه احیا و کاربست مجدد آن ها در کالبدی نو.شناسایی آراء صاحب نظران پیرامون موضوعات مورد بحث در قالب مصاحبه ای ساختارنیافته جمع آوری و مولفه های موردنظر.سوالات پژوهش:کدام معیار و اصول به کاررفته در معماری بومی می تواند در طراحی و ساخت مساکن جدید به کار رود؟چگونه می توان مولفه های کالبدی معماری بومی را در معماری مسکن جدید به کار برد ؟
    کلیدواژگان: مولفه های کالبدی، معماری بومی، اصفهان، خانه های تاریخی، مسکن جدید
  • طاهره سادات سید حسینی، ناهده فوزی*، سیمین ولوی صفحات 205-224
    یکی از انواع شاخه های ادبی و هنری، نوع پایداری یا مقاومت است. در این میان، شاعران و هنرمندان بسیاری این گونه را برگزیده اند. مصطفی وهبی التل از شاعرانی است که این سبک ادبی را برگزیده است. این نوع ادبی و هنری، در پوسترها مربوط به جنگ ها نیز دیده می شود. این پژوهش به دنبال بررسی عناصر بلاغی در شعر پایداری وهبی و پوسترهای دفاع مقدس است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است. بررسی ها نشان داد شاعر با استفاده از ترفند پارادوکس، توانسته دست به بازآفرینی مفاهیم و برجسته سازی واقعیات تلخ ملت و وطنش بپردازد. در رابطه با نوع تشبیهات مورد استفاده شاعر در مجموع می توان گفت که بیش تر تشبیهات وی، از نوع مبتذل و سطحی هستند؛ چراکه طرفین تشبیه و ادات و حتی در مواردی وجه شبه در آن کاملا محسوس بوده و آورده شده است. می توان گفت که شاعر در زمینه ی استفاده از عنصر ادبی تلمیح، چندان در عمق حرکت نکرده و درک و دریافت این گونه تلمیحات در شعر وی نیاز به کوشش چندانی ندارد. نکته ی قابل تامل در رابطه با انتخاب اوزان عروضی این شاعر، استفاده از اوزان عروضی مختص به خمریه و یا غزل جهت طرح مسایل ادبیات مقاومت است. شاید بتوان گفت که قبل از بررسی هرگونه مضمون ادب مقاومت در اشعار این شاعر و نیز تناقضات موجود در آن، می توان این تناقض مضمونی و ساختاری را دید. نکته ادبی متمایز اشعار عرار و نیز نقطه ثقل و نقطه عطف تحلیلی اشعار وی، در پدیده کاربست صور بیانی مضاعف و تزاحم تصاویر رقم خورده است.اهداف پژوهش:بررسی اسلوب های بلاغی و پارادوکس در اشعار پایداری مصطفی وهبی التل.بررسی عناصر مقاومت در پوسترهای دفاع مقدس.سوالات پژوهش:مصطفی وهبی التل در اشعار پایداری خود از چه اسلوب های بلاغی استفاده کرده است؟عناصر مقاومت و پایداری چه بازتابی در پوسترهای دفاع مقدس دارد ؟
    کلیدواژگان: اسلوب های بلاغی، مصطفی وهبی التل، پارادوکس، ادب مقاومت
  • شهریار شادیگو*، ناهید جعفری دهکردی، صبا آل ابراهیم دهکردی صفحات 225-239

    نمادگرایی به عنوان یکی از ابزارهای بیان تصویری انتقال مفاهیم، توانسته بسیاری از آثار نگارگری ایرانی را در صورت و معنا به هم نزدیک کند. از این رو، بررسی جایگاه نمادها و چگونگی کاربرد آن ها در موضوعات مختلف کتب ادبی به ویژه شاهنامه فردوسی، نکته ای تامل برانگیز است. یافته های حاصل از مطالعات کتابخانه ای گویای این مطلب است که نگاره مورد نظر متشکل از جلوه های بارز و چشم نوازی است که با ویژگی های نمادین گوناگون، رشته های ارتباطی خود را با واقعیت ملموس حفظ کرده، به عبارت دیگر، نگارگر ایرانی با بهره گرفتن از بستر ارزشمند شعر نمادین شاهنامه و همچنین مفاهیم عمیق حکمت ایرانی و عرفان اسلامی، با ترکیب ویژگی های مختلف، عناصر بصری را با عملکردهای متفاوت به منصه ظهور رسانده است، و توانسته در فضای نگاره ها با چیدمان های نمادین، پیوند و ارتباط با معانی و مفاهیم نامحسوس را فراهم سازد. در واقع هدف او نه تنها در پی بازنمایی طبیعت ملموس، بلکه در جهت فرانمایی جلوه های نمادین بوده . با بررسی انواع نمادها در این نوشتار می توان گفت که ابداع و استفاده از عناصر نمادین در این نگاره شامل عناصر بصری طبیعت، اشکال حیوانی، پرنده، رنگ و نقوش هندسی می باشد و هنرمند دیدی فراتر از تصویرسازی به اثر خود بخشیده است.اهداف پژوهش:بررسی مختصات نگاره کشته شدن سهراب در شاهنامه 1028ق موزه والترز.شناسایی انواع مختلف نمادها در نگاره کشته شدن سهراب در شاهنامه 1028ق موزه والترز.سوالات پژوهش:مجلس نگارگری کشته شدن سهراب در شاهنامه 1028ق موزه والترز دارای چه مختصاتی است؟چه عناصر نمادین در مجلس نگارگری کشته شدن سهراب در شاهنامه 1028ق موزه والترز وجود دارد؟

    کلیدواژگان: دوره صفوی، شاهنامه فردوسی، موزه والترز، نگاره رستم و سهراب، رموز
  • محمدرضا شاه کرمی، قاسم صحرائی*، علی حیدری صفحات 240-266
    شاعران و هنرمندان در دوره های مختلف برای القای معانی و مفاهیم موردنظر خود از عنصر رنگ استفاده کرده اند. عنصر رنگ یکی از نکات کلیدی و پرکاربرد در مثنوی های عطار است. او هنرمندانه و اغلب بااستفاده از عناصر بلاغی از قدرت تداعی معانی رنگ ها بهره گرفته است. این پژوهش نشان می دهد که عطار از عنصر رنگ چگونه استفاده کرده است و کدام معانی و مفاهیم را به کمک رنگ ها بیان نموده و نمایش داده است. ابزار گردآوری اطلاعات فیش و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی است. دست یابی به نقش رنگ ها در بیان معانی و مفاهیم ذهنی و همچنین کاربرد رنگ های انتزاعی برای بیان بعضی از مفاهیم مهم عرفانی مورد نظر شاعر، ازجمله دستاوردهای این پژوهش است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که در مثنوی های عطار، بسامد دو رنگ سیاه و سفید بیشتر از رنگ های دیگر و رنگ های انتزاعی دارای کمترین بسامد است. مطلوب ترین رنگ ها در نظام فکری عطار، رنگ های انتزاعی هستند و مفاهیمی بسیار گسترده تر از رنگ های معمولی دارند و اغلب برساخته ذهن خود شاعرند. گاهی رنگ ها در بافت معنایی غنایی و عاشقانه، برای بیان زیبایی ظاهری در راستای تبیین آموزه های عرفانی، کارکرد معنایی و بلاغی یافته اند. در منظومه غنایی بهرام گو نیز رنگ ها ابزاری مفید برای انتقال مفاهیم مورد نظر نگارگر است.اهداف پژوهش:نشان دادن نقش رنگ ها در پردازش معانی و مفاهیم موردنظر عطار و منظومه هفت گنبد بهرام گور.فراهم کردن زمینه برای فهم بخشی از ادبیات غنایی و عرفانی.سوالات پژوهش:عطار چه معانی و مفاهیمی را به کمک رنگ ها بیان کرده است و در نظام فکری عطار، مطلوب ترین رنگ برای بیان مفاهیم عرفانی کدام رنگ است؟عنصر رنگ چه جایگاهی در اندیشه عطار و منظومه هفت گنبد بهرام گور داشته است؟
    کلیدواژگان: مثنوی های عطار، رنگ، مفاهیم انتزاعی، مفاهیم غیرانتزاعی
  • سید حسن شریفی، آرش مشفقی*، عزیز حجاجی کهجوق صفحات 267-281
    عاطفه یکی از عناصر برجسته در شکل گیری شعر و هنر است. شاعران و هنرمندان، احساس خود را در برخورد با حوادث و پدیده های دنیای اطراف خود در قالب اثر خود می ریزد. درواقع، در هر شعری که عنصر عاطفه در آن غلبه داشته باشد، آن شعر برای مخاطب خواندنی تر جلوه می کند و التذاذ هنری بیشتری نصیب مخاطب خواهد گردید. در کنار این عنصر، عناصر دیگری چون تخیل، زبان، وزن و... نیز وجود دارند و به نوعی آن را کامل می‏کنند. پس هر شاعری که به خوبی این عناصر را با هم تلفیق کند و عنصر عاطفه را به طور محسوس بر دیگر عناصر برتری دهد، شعری قابل تامل پدید خواهد آورد. سهراب سپهری، از برجسته‏ترین شاعران دوره معاصر، عواطف فردی و انسانی را در شعر خویش مورد توجه قرار داده است. در این مقاله سعی شده با شیوه تحلیلی- توصیفی و با تقسیم‏بندی عواطف شعری به سه دسته فردی، اجتماعی و جمعی، مجموعه اشعار سپهری و نگاره عشاق در منظومه هفت پیکر نظامی گنجوی از این منظر مورد بررسی قرار دهد. در این بررسی عواطف فردی در مجموعه شعرهای «مرگ رنگ»، «زندگی خواب‏ها»، «آوار آفتاب»، «شرق اندوه» بیشتر مورد توجه شاعر بوده است. در منظومه های «صدای پای آب» و «مسافر» و نیز در مجموعه شعر «حجم سبز»، سپهری بیشتر به عواطف جمعی توجه دارد. در نگاره عشاق هفت پیکر نظامی نیز عاطفه نقش محوری دارد.اهداف پژوهش:بازشناسی عنصر عاطفه در اشعار سهراب سپهری.بررسی عنصر عاطفه در نگاره عشاق هفت پیکر نظامی.سوالات پژوهش:عنصر عاطفه چه جایگاهی در اشعار سهراب سپهری دارد؟عنصر عاطفه چه جایگاهی در نگاره عشاق هفت پیکر نظامی دارد؟
    کلیدواژگان: شعر، عاطفه، سهراب سپهری، هفت پیکر نظامی
  • وحید شیخ لویی بناب، شهریار شقاقی* صفحات 303-318
    معماری پایدار به عنوان یکی از نوین ترین روش های رشد و ارتقا براساس ویژگی های اقلیمی است. این سبک، سال های زیادی است که در دنیا از فلسفه و روش های اجرایی مدرن برخوردار می باشد. معماری پایدار به عنوان یک اصل و هدف بدون شک برای تحقق نیازمند اصول، راهکار و ابزارهایی هست. یکی از ابزارهای مهم در تشکیل یک معماری استفاده از مواد و مصالح مناسب درآن است استفاده از سیستم های ساختمانی هوشمند و پاسخ به موقع نسبت به تغییرات در شرایط محیطی مانع از هدر رفتن انرژی و دوام و افزایش عمر بیشتر در ساختمان ها می شود. توسعه پایدار و در نتیجه معماری پایدار سعی در همراهی با طبیعت به جای غلبه بر طبیعت و استفاده از انرژی تجدیدپذیر به جای سوخت های فسیلی درنتیجه جلوگیری از تباهی منابع طبیعی و پرهیز از آلودگی محیط زیست را به همراه دارد. استفاده از مصالح هوشمند یکی از مهم‎ترین پاسخ ها برای ارتباط بین معماری و محیط زیست است. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر  داده های منابع کتابخانه ای و مطالعات میدانی انجام شده است. نتایج بدست آمده نشانگر آن است که استفاده از روش های هوشمند و ایده های پایدار شامل: 1.تاسیسات و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی؛ 2. تهویه؛ 3.روشنایی؛ 4. عایق بندی؛ 5. بازشوها؛ 6. دیوارها، در جهت حفظ انرژی ساختمان ها موثر است.اهداف پژوهش:مطالعه اهمیت استفاده کردن از مواد و مصالح هوشمند در بخش های مختلف یک ساختمان مسکونی در اقلیم سرد و کوهستانی.ارایه الگویی مناسب برای شکل گیری یک معماری پایدار با مصرف انرژی کم در ساختمان های مسکونی تبریز.سوالات پژوهش:چگونه می توان ساختمان مسکونی با معیارهای معماری پایدار طراحی کرد؟چگونه می توان ساختمان مسکونی با مصرف انرژی کم متناسب با اقلیم شهر تبریز طراحی کرد؟
    کلیدواژگان: معماری مسکونی، آسایش حرارتی، صفرانرژی، مصالح هوشمند، اقلیم سرد و کوهستانی
  • بهاره صفری شیخ علی کلایه، زهره ترابی* صفحات 319-327
    میادین شهری یکی از مهم ترین جنبه های حضور در فضاهای شهری که باعث ایجاد سرزندگی و افزایش آن در میان شهروندان می شود. امروزه عوامل متعددی سبب شده است تا میدان ها کارایی خود را به عنوان فضای شهری پذیرای دیدار از دست دهند و به فضایی هندسی جهت عبور وسایل نقلیه تبدیل شوند. میدان بهارستان، یکی از کهن ترین میدان های شهری در دوره معاصر در تهران است. بررسی مسیله سرزندگی و چگونگی حقوق شهروندی در میدان بهارستان مسیله ایست که این پژوهش دنبال می کند. در این تحقیق از روش پیمایشی، میدانی، مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده آنچه یک مکان را به فضای پذیرای دیدار تبدیل می کند صرفا بعد کالبدی آن نیست بلکه با در نظر گرفتن معیارهای حقوق شهروندی به واسطه ایجاد سرزندگی بعد اجتماعی این مکان است که سبب شکل گیری فضای شهری مردم گرا می شود. بدین سان می توان بار دیگر مردم را با سنین گوناگون گردهم آورد و روابط چهره به چهره را ایجاد کرد و تعاملات اجتماعی را افزایش داد. به طور کلی، هیچ کیفیت مطلوب شهری و ازجمله ایجاد حس تعلق و سرزندگی در میادین شهری نمی تواند محصول یک پیشامد یا اتفاق باشد. سرزندگی یک فضا برگرفته از زنجیره ای از مجموعه فعالیت ها، اقدامات منطقی، هماهنگ و برنامه محور می باشد.اهداف پژوهش:استخراج عوامل تاثیرگذار بر حس سرزندگی میادین شهری.بررسی عوامل کالبدی در سرزندگی شهروندان در میدان بهارستان.سوالات پژوهش:عوامل کالبدی چه تاثیری در افزایش حس سرزندگی شهروندان در میادین شهری دارد؟شرایط و وضعیت سرزندگی در میدان بهارستان براساس عوامل کالبدی چگونه است؟
    کلیدواژگان: میدان بهارستان، حقوق شهروندی، سرزندگی، عوامل کالبدی
  • لیلا عاشقی قلعه، ناصر علیزاده*، آرش مشفقی صفحات 328-350
    هنر و ادبیات نقش بزرگی در حفظ ارزش ها و نشان دادن خواسته ها و رفتارهای اجتماعی دارند. آثار هنری و ادبی متاثر از رخدادهای اجتماعی و فرهنگی هستند که اگر مورد بررسی قرار گیرند بر غنای تبیین ها و دستاوردهای این گونه پژوهش ها خواهند افزود. بلقیس سلیمانی نویسنده ای واقع گرا است که رمان را بستری برای بیان بسیاری از مسایل و مشکلات اجتماعی زنان قرار داده است. کتاب «آن مادران این دختران» یکی از آثار اوست. تامل در مناسبات خانوادگی و چالش های میان نسلی از ویژگی های آثار اوست. در  نقاشی های معاصر ایران نیز می توان ورود و گسترش هنر مدرن را مشاهده کرد. مضمون این آثار از دل «زندگی روزمره»، «واقعیت های اجتماعی»، «دغدغه ها و مشکلات زندگی فردی» و «مسایل روانشناختی انسان ها به مثابه افراد جامعه» انتخاب می شود. در پژوهش حاضر سعی بر آن است که با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی به عواملی که سبب بروز این شکاف می شود، اشاره شود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که موثرترین علل شکاف نسلی در رمان «آن مادران این دختران»، فردگرایی، بحران هویت، غلبه مردنیته و تعامل و ارتباط اندک نسل جوان با خانواده به علت گسترش رسانه های جمعی است. پژوهش حاضر به این مسیله می پردازد که شکاف مفاهیم و ارزش های اجتماعی در رمان آن مادران این دختران و در نقاشی های معاصر ایران چگونه بازتاب یافته است.اهداف پژوهش:تعیین و بررسی مسایل اجتماعی در داستان «آن مادران این دختران» از بلقیس سلیمانی.بررسی مسایل و ارزش های اجتماعی در نقاشی های معاصر ایران.سوالات پژوهش:در رمان «آن مادران این دختران» نویسنده بیشتر به کدام مسایل و چالش های اجتماعی پرداخته است؟آیا شکاف ارزش های اجتماعی در نقاشی های معاصر به وضوح نشان داده شده است؟
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، شکاف، ارزش های اجتماعی، رمان آن ماداران این دختران، نقاشی معاصر ایران.
  • احسان عباسپور بائیگی، علیرضا رضوانی*، هیرو فرکیش، سید مسلم سیدالحسینی صفحات 351-381
    در چند دهه اخیر، هویت کالبدی شهرهای ایرانی و بحران در ساختارهای معماری و شهرسازی ایران موضوع بحث و گفتگو صاحب نظران بوده است؛ درحالی که در حوزه معماری، کمبود قابل توجه در مطالعات موثر، دیده می شود. بررسی تحقیقات انجام شده و منابع مرتبط، نشان از عدم وجود مولفه ها و شاخص های روشن و مشخص در تبیین معماری ایرانی - اسلامی دارد و تناقض نظرات و عدم وجود توافق نظر در این زمینه نیز قابل تاکید است. این پژوهش با رویکرد فراترکیب به بررسی و تحلیل نظرات صاحب نظران در تحقیقات انجام شده معتبر و با هدف تشخیص مولفه ها و شاخص های معماری ایرانی - اسلامی انجام پذیرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که  در میان مولفه ها «نظم» با 47  ارجاع، «تعامل معماری با طبیعت» با 39 ارجاع و «نمادگرایی» با 37  ارجاع، دارای بیشترین فراوانی هستند. علاوه بر فراوانی ارجاعات در این پژوهش، جهت افزایش دقت در وزن دهی به کدها  از تکنیک آنتروپی شانون استفاده شده است؛ بنابراین با توجه به وزن دهی مولفه ها بر این اساس اولویت مولفه ها به این ترتیب شامل: تعامل معماری با طبیت، درون گرایی، نظم،  ...  می باشد که در 4 محور «رابطه انسان با خدا»، «رابطه انسان با اجتماع»، «رابطه انسان و محیط مصنوع» و «رابطه انسان و محیط طبیعی» تقسیم بندی شده است.اهداف پژوهش:شناخت مولفه ها و شاخص های معماری ایرانی -اسلامی.ارایه اولویت بندی مولفه های معماری ایرانی -اسلامی.سوالات پژوهش:مولفه ها و شاخص های معماری ایرانی -اسلامی کدامند؟اولویت بندی مولفه های معماری ایرانی -اسلامی کدامند؟
    کلیدواژگان: معماری ایرانی - اسلامی، هویت، فراترکیب، آنتروپی شانون
  • سعید عزیزپور، محمدصادق بصیری*، محمدرضا صرفی صفحات 382-400

    نظریه نقش گرا، رویکردی است که برای توصیف و تحلیل متن به کار می رود. این رویکرد با بررسی ساختار جمله، انواع متفاوت فرایندها و کارکرد، آن ها را در جمله تبیین می کند. بر این مبنا فرستنده، تجارب، اندیشه ها و برداشت های خویش را از حوادث و پدیده های جهان بیرون و درون به مخاطب عرضه می کند. در دیدگاه هلیدی فرض بر این است که الگوهای تجربه در قالب فرایندها و ازطریق فرانقش اندیشگانی در زبان بازنمایی می شود. براین اساس می توان به وسیله بررسی انواع فرایندهای موجود در افعال و تعیین بسامد وقوع آن ها در داستان، از تجارب، تفکرات و دنیای درون نویسنده آگاه شد. در پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای کیفی به بررسی فرایندهای به کاررفته در رمان جزیره سرگردانی و شاهنامه فردوسی نسخه دست نویس ابراهیم سلطان پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد سیمین دانشور در رمان جزیره سرگردانی، ضمن توصیف تحولات سیاسی اجتماعی دوران معاصر، دیدگاه های زنانه خود را در شخصیت هستی، انعکاس داده است و با استفاده از فرایندهای مادی و رابطه ای به توصیف و نقل حوادث پرداخته است و توانسته دیدگاه های خود را درباره اوضاع اجتماعی و جایگاه و نقش زن نشان دهد. همچنین فردوسی در داستان های هفت خوان، فرایندهای مادی را بیشتر به کار برده است که به دلیل تناسب موضوع و ساختار حماسی شاهنامه است. سراینده، حالات و ویژگی های مشارکین را در هر خوان با فرایند مادی توصیف کرده است تا خواننده بتواند درکی ملموس و عینی از داستان داشته باشد.اهداف پژوهش:شناسایی تبیین فرایندها در داستان جزیره سرگردانی و شاهنامه نسخه ابراهیم سلطان.بررسی رابطه بین متن و توصیفات ادبی بر مبنای بسامد انواع فرایندها در داستان جزیره سرگردانی و شاهنامه نسخه ابراهیم سلطان.سوالات پژوهش:کدام یک از فرایندها در رمان جزیره سرگردانی و هفت خوان شاهنامه فردوسی نسخه ابراهیم سلطان بیشتر به کار رفته است؟نقش و کارکرد فرایندها در رمان جزیره سرگردانی و شاهنامه ابراهیم سلطان چگونه است؟

    کلیدواژگان: نظریه نقش گرا، فرانقش اندیشگانی، سیمین دانشور، جزیره سرگردانی، شاهنامه فردوسی نسخه ابراهیم سلطان
  • محمدرضا علی زایی، مجید خزایی*، میثم تارم صفحات 401-417
    زن در ادیان ابراهیمی دارای مقام و منزلت متفاوتی است. تردیدی نیست که تمام پیامبران، مدافع ارزش و مقام انسان ازجمله زن و مخالف ظلم به او بوده اند، در دین مبین اسلام نیز تمام ویژگی ها میان مردان و زنان به صورت برابر بیان شده و این نشان دهنده استعداد و توانایی زنان در رسیدن به مراتب والای کمال و قرب الهی است. با توجه به این که زنان اغلب در جوامع مختلف بشری از شان و حقوق واقعی خود دور مانده اند و حتی در برخی موارد شخصیت و منزلت انسانی آنان به طور کامل زیر پا گذاشته شده است، اما در طول دوران مختلف تاریخ بشریت به آن توجهاتی نیز شده و همواره سران حکومتی و اندیشمندان هر زمان در این خصوص اقدامات و قوانینی را وضع نموده اند. جایگاه و شخصیت زن در فرهنگ هر جامعه، نشان دهنده میزان اهمیت و منزلت زنان در آن جامعه است. هدف از این نوشتار درآمدی بر کرامت و مقام زن در مذاهب پنج گانه اسلامی از جمله حنفیه، حنبلیه، شافعیه، مالکیه و امامیه ایران است. سعی بر این است که آیات قرآنی و بعضی از دیدگاه های مهمی که نسبت به زن در این مذاهب وجود دارد  با تطبیق بر حقوق موضوعه ایران بررسی شود. روش تحقیق توصیفی، تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای می باشد. یافته های پژوهش حاکی از این است که حقوق و کرامت زن در جامعه ایرانی در قوانین جاری بر متون فقهی و آیات قرآنی تطابق دارد. در نگارگری مکتب تبریز نیز زنان به عنوان یکی از گروه های اجتماعی حضور دارند.اهداف پژوهش:بررسی کرامت زن در آیات قرآن و فقه مذاهب خمسه اسلامی.درآمدی بر کرامت زن در مذاهب پنج گانه اسلامی ایران و انعکاس آن در نگارگری مکتب تبریز صفویه.سوالات پژوهش:زن در آیات قرآن و فقه مذاهب خمسه اسلامی چه جایگاهی دارد؟مقوله کرامت زن چه انعکاسی در نگارگری مکتب تبریز صفویه داشته است؟
    کلیدواژگان: کرامت زن، نگارگری، مذاهب خمسه، مکتب تبریز، صفویه
  • اعظم غلامی، مهدی انصاری*، محبوبه شرفی صفحات 418-434
    تصوف به عنوان پدیده مهم در تاریخ جهان اسلام نقش مهمی در نفوذ و بسط اسلام در شبه قاره هند ایفا کرد؛ دکن به عنوان قلب فرهنگی و تمدنی شبه قاره هند پذیرای فرقه های مختلف تصوف شد. با تشکیل حکومت سلاطین دهلی و استقرار طریقت چشتیه، مشایخ این فرقه از نفوذ معنوی بسیاری برخوردار شدند. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق تاریخی که مبتنی بر توصیف و تحلیل است و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مشایخ چشتیه در دوره بهمنیان یکی از گروه های تاثیرگذار سیاسی و اجتماعی به شمار می رفتند؛ به طوری که سلاطین بهمنی سعی می کردند از این جایگاه به نفع حکومتشان بهره ببرند اما مشایخ اولیه چشتیه براساس اصول خود از پرداختن به امور سیاسی و قبول مناصب حکومتی امتناع می کردند و همین عوامل به رشد این طریقت کمک کرد. بعد از چشتیه، نعمت اللهیه در دکن نفوذ کردند و در این منطقه گسترش یافتند. این طریقت ها به عنوان یک جریان تاثیرگذار در تمام فعالیت های فردی و اجتماعی مردم علاوه بر فعالیت های صوفیانه، گسترش دین اسلام و ترویج زبان و فرهنگ فارسی تاثیری شگرف در عرصه های مختلف زندگی اجتماعی مردم به ویژه در هنر و معماری داشتند که یکی از شاخصه های ممتاز معماری و هنر در کتیبه اهدایی احمدشاه به آرامگاه شاه نعمت الله متجلی شده است.اهداف پژوهش:بررسی و شناخت جایگاه طریقت های چشتیه و نعمت اللهیه در دکن.بررسی چگونگی گسترش فرهنگ و تمدن ایرانی در دکن و معماری کتیبه آرامگاه شاه نعمت الله ولی در ماهان.سوالات پژوهش:علت رشد طریقت های چشتیه و نعمت اللهیه در دکن چه بود؟چه عواملی موجب نفوذ و گسترش فرهنگ و تمدن ایرانی در دکن شدند؟
    کلیدواژگان: تصوف، دکن، نعمت اللهیه، چشتیه، مقبره شاه نعمت الله ولی
  • مرضیه فیاض، مهدی مطیع*، محمدرضا حاجی اسماعیلی، مهدی حبیب الهی صفحات 435-456
    یکی از رویکردهای مهم در پژوهش های ادبی، الگوپذیری یک متن از متن دیگر است. امروزه به این نوع پژوهش رابطه بینامتنیت و یا تناص گفته می شود. این رابطه نشان می دهد که بعضی از متون خودآگاه یا نا خودآگاه از دیگر متون بهره جسته اند. و بر آن است که بیان کند هر متن و گوینده ای متاثر از دیگر متون و گویندگان سابق یا همزمان، بوده و آگاهانه و یا ناخودآگاه از کلام و اندیشه آن ها بهره مند گردیده است. نوشته حاضر به ارتباط بینامتنیتی دو متن قرآن و نهج البلاغه می پردازد. اسما و آیات الهی علاوه بر متون ادبی در بخش تزیینات آثار هنری و به خصوص معماری نیز نمود واضحی دارد؛ یکی از این آثار برجست مسجد کبود تبریز است. قرآن، متن پنهان یا غایب بوده و نهج البلاغه، متن حاضر است. این پژوهش به شیوه توصیفی، تحلیلی، تطبیقی رابطه بینامتنیت قرآن با خطبه 152 نهج البلاغه را در حوزه اسماء و صفات الهی بررسی کرده است. سپس انواع مختلف بینامتنیت اعم از اجترار، امتصاص و حوار را تعیین می کند. نتایج این تحقیق نشان می دهد بیشترین تاثیرپذیری کلام آن حضرت از قرآن متعلق به رابطه بینامتنیت از نوع نفی کلی با 50 درصد بوده است، همچنین اجترار ناقص با 33 درصد و نفی متوازی با 17 درصد رتبه های بعدی بینامتنیت در این خطبه را به خود اختصاص داده اند و از اجترار کامل در این خطبه بهره گرفته نشده است. همچنین بررسی ها نشان داده که در کتیبه های مسجد کبود تبریز نیز می توان نمونه های بارزی از تاثیر قرآن را مشاهده کرد.اهداف پژوهش:1. بررسی تاثیرپذیری خطبه 152 نهج البلاغه از قرآن در حوزه صفات و اسماء الهی.2. بررسی جایگاه صفات و اسماء الهی در کتیبه های مسجد کبود تبریز.سوالات پژوهش:1. رابطه بینامتنیت قرآن و خطبه 152نهج البلاغه به چه صورت است؟2. صفات و اسماء الهی چه جایگاهی در کتیبه های مسجد کبود تبریز دارد؟
    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، اسماء الهی، کتیبه های مسجد کبود تبریز
  • پرنا کاظمیان، محمدرضا پاکدل فرد*، حسن ستاری ساربانقلی، فردوس حاجیان پاشاکلایی صفحات 457-467

    ساختار معنایی در یک فیلم، ساختمانی به هم پیوسته از عناصر دیداری و شنیداری است که از آن ها برای پیشبرد روایت، انتقال معنا و مفهوم و احساس استفاده می شود. لازمه این امر آشنایی کارگردان با مبانی هنرهای تجسمی است تا با آگاهی از فنون آرایش قاب تصویر به عنوان پایه ای ترین عنصر ارتباطی در سینما، ضمن جلوگیری از دلزدگی مخاطب، در رسیدن به اهداف متعالی رسانه که جزو لاینفک آن نیز هستند، موفق باشد. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی _ توصیفی به تجزیه و تحلیل عناصر میزانسن روایت ها در آثار داریوش مهرجویی به عنوان کارگردانی مولف پرداخته شده است. بررسی ترکیب بندی نماهایی از دو اثر قهرمان محور «هامون» و «پری» که بیشترین نقش را در تعریف شخصیت ها دارند، نشان می دهد که مهرجویی از اصول هندسی، نور، رنگ و مفاهیم هنری چون تقارن، تعادل و زوایای طلایی دید به گونه ای توصیفی برای بیان معانی استفاده می کند. او از این رویکرد در طراحی خلاقانه صحنه ها، متناسب با درون مایه فیلم هایش برای ایجاد ادراک چند حسی در مخاطب بهره گرفته، با کاربرد هدفمند عناصر بصری در قاب تصاویر، مخاطب را با درونیات شخصیت های فیلم هایش آشنا می کند. اهداف پژوهش:واکاوی کاربرد میزانسن در آثار سینمایی داریوش مهرجویی.تبیین نقش عناصر بصری در بیان مفاهیم و دلالت های ضمنی در آثار داریوش مهرجویی.سوالات پژوهش:بسترسازی برای بیان معانی و مفاهیم در سینمای مهرجویی چگونه انجام یافته است؟داریوش مهرجویی با بهره گیری از چه عناصر و تکنیک های هنری، معنا و حس و حال مد نظر خود را به بیننده منتقل می کند؟

    کلیدواژگان: سینما، تصویر، هنرهای تجسمی، عناصر بصری، داریوش مهرجویی
  • فاطمه کامیابی، داریوش کاظمی*، مریم شایگان صفحات 468-487
    صحیفه قاصریه اثر قاصر کرمانی از شاعر عصر بازگشت ادبی است. این نسخه خطی شامل پنج مقتل در رویدادهای کربلا و در چهار هزار بیت سروده شده است. یکی از رایج ترین شیوه های بهره گیری از آیات قرآن کریم در شعر، اقتباس و انواع آن است. قاصر کرمانی در صحیفه خود از آیات قرآن کریم، بهره جسته است. او  در استفاده از آیات قرآنی زیاده روی نمی کند، و همواره جانب اعتدال را نگه می دارد. از سوی دیگر، او آیات را برای اثبات مدعای خویش به کار می گیرد. با مطالعه  صحیفه قاصریه می توان به میزان دانش و تسلط قاصرکرمانی به آیات قرآن کریم پی برد. پژوهش حاضر تلاش دارد تا با روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر ابزار کتابخانه ای به این سوول پاسخ دهد که کدام یک از اقسام اقتباس در صحیفه قاصریه، کارکرد و بسامد بیشتری دارد؟مضامین قرآنی و مقتل نویسی چه بازتابی در پرده خوانی دوره قاجار داشته است؟ براساس نتایج تحقیق، قاصر کرمانی در صحیفه قاصریه اغلب از معنی و مضمون آیات قرآن کریم بهره گرفته است. اقتباس وی از قرآن کریم نوعی اقتباس آزاد و غیرمستقیم محسوب می شود؛ این امر دال بر توانایی و انس و الفت شاعر با قرآن کریم است و چنین اقتباسی را باید اقتباس خلاق نامید. بررسی مضامین پرده خوانی دوره قاجاری نیز حاکی از امتداد کاربست مفاهیم قرآنی در این هنر است.اهداف پژوهش: بررسی مفاهیم قرآنی در مقتل های نسخه خطی صحیفه قاصریه.بررسی مقتل های نسخه خطی صحیفه قاصریه بر پرده خوانی قاجاری.سوالات پژوهش:مفاهیم قرآنی در مقتل های نسخه خطی صحیفه قاصریه چه جایگاهی داشته است؟مضامین قرآنی و مقتل های صحیفه قاصریه چه بازتابی بر پرده خوانی قاجاری داشته است؟
    کلیدواژگان: مفاهیم قرآنی، مقتل، صحیفه قاصریه، پرده خوانی قاجاری
  • بهرام کرمی، وحید قبادیان*، ناهید صادقی پی صفحات 488-502

    کالبد خانه متاثر از عوامل زیادی است که همه آن ها از نظر اهمیت و تاثیرگذاری در یک سطح قرار نمی گیرند. یکی از مهم ترین های آن، ویژگی های شیوه زندگی است که با تغییر آن ها، الگوی رفتاری ساکنین و به تبع آن  کالبد خانه ها دچار تغییر می شود. با این فرض، در پژوهش حاضر سعی شده است با تعیین جایگاه و اهمیت "شیوه زندگی" و"تغییرات کالبدی" در خانه های پلکانی پاوه؛ و تاثیرات متقابل آن ها بررسی شود. روش تحقیق در این پژوهش، تحلیلی- توصیفی و جمع آوری اطلاعات آن به روش کتابخانه ای بوده است. سپس در بخش عملی از روش "تحلیل عاملی" برای بررسی همبستگی میان عامل ها استفاده شد. در این راستا، "پرسشنامه بسته" با مقیاس لیکرت پنج تایی توسط محققین، طراحی و برای تحلیل آن ها از نرم افزار "اسمارت پی ال اس" استفاده شد. البته برای اینکه بتوان نتایج حاصل از نمونه های بررسی شده را به کل جامعه آماری تعمیم داد، نمونه ها به صورت "تصادفی ساده" انتخاب شدند. با استفاده از عکس برداری" و "رولوه" نیز الگوها و مهم ترین ویژگی آن ها به دست آمد. برخلاف انتظار، نتایج حاصل از تحقیق نشان داد در بین ساکنان عامل "رسوم و آداب زندگی" برای وجوه عینی سبک زندگی از اهمیت کمتری برخوردار است و نکته مهم وجود "رسانه" در زندگی امروز است که به دلیل آن در وجوه عینی "مصرف"، تغییر در سلیقه و گرایش به نوخواهی تهجیزات و مبلمان خانه صورت گرفته است. در حقیقت، تغییرات شیوه زندگی در طول زمان، نوعی مدرنیته پلکانی در خانه های پلکانی شهر پاوه به وجود آورده است که باعث ایجاد نسبتی صحیح میان "ویژگی های کالبدی" و "شیوه زندگی معاصر" این خانه ها شده است.    اهداف پژوهش: شناسایی وجوهی از شیوه زندگی معاصر مرتبط با ویژگی های کالبد خانه .ارایه یک دسته بندی از وجوه شیوه زندگی معاصر با توجه تاثیرشان بر کالبد خانه های پلکانی شهر پاوه.سوالات پژوهش:کدام وجوه شیوه زندگی معاصر در ارتباط با کالبد خانه هستند؟دسته بندی وجوه شیوه زندگی معاصر با توجه به تاثیری که بر کالبد خانه های پلکانی پاوه دارند چگونه است؟

    کلیدواژگان: شیوه زندگی، کالبد، خانه های پلکانی، الگو، شهر پاوه
  • فاطمه کوپا، مریم شفیعی تابان*، علی (پدرام) میرزایی، نرگس محمدی بدر صفحات 503-523

    تحلیل ساختاری زمان از رویکردهای نوین در زمینه نقد ادبی است که خط سیر روایت بر مبنای آن شکل می گیرد. روایت شناسی، علم شناخت شیوه های گوناگون بیان رویدادها و تحلیل ادبیات روایی از جمله «رمان» می باشد و نقد روایت شناسانه در تحلیل ساختار روایت های داستانی، بستر مناسبی برای بررسی مولفه های اصلی متن روایی همچون مفاهیم نظم، تداوم و بسامد فراهم می سازد. ژنت (Gérard Genette) با کتاب «گفتمان روایی» خود، با تاکید بر عنصر «زمان روایی»، درخشان ترین نظریه را در باب روایت ارایه داده است. پژوهش حاضر می کوشد با بررسی رمان «بار دیگر شهری که دوست می داشتم» اثر نادر ابراهیمی براساس نظریه ژنت، ساختار زمانی در این روایت را با شیوه ای تحلیلی_استنباطی واکاوی کند و بازتاب مسیله زمان در نگارگری ایرانی را تحلیل و ارزیابی کند. نادر ابراهیمی در رمان مذکور با تغییراتی که در سیر خطی داستان ایجاد می کند، شکل داستانی مدرن و نوینی پدید می آورد و در ترتیب و توالی وقایع داستان در قالب گزینشی تازه و تا حدودی پیچیده، زمانمندی خاصی را برای جهان داستان خود خلق می نماید. ابراهیمی این رمان را از پایان، آغاز می کند و درآن، سه زمان متفاوت (جهش های زمانی) را شاهد هستیم. ازنظر تداوم، داستان دارای سه نوع شتاب مثبت و منفی و ثابت است و بیشتر بسامدها از نوع مکرر و بازگو می باشند.اهداف پژوهش:تحلیل مولفه های روایت و نقش عنصر زمان براساس نظریه ژنت در رمان «بار دیگر شهری که دوست می داشتم».درک و نگرشی تازه از کاربرد عنصر «زمان» و ساختار در نگارگری ایرانی.سوالات پژوهش:چگونه می توان با تحلیل ساختاری زمان، رمان «بار دیگر شهری که دوست می داشتم» را تحلیل کرد؟نادرابراهیمی تا چه میزان از شیوه های زمان روایی درسیر روایت رمان استفاده کرده است؟

    کلیدواژگان: روایت، عنصر زمان، رمان و نگارگری، نادر ابراهیمی، تحلیل ساختاری
  • سودابه محمدزاده، حسین سلطان زاده*، امیرمسعود دباغ صفحات 524-545
    منظور از جنسیت و سبک زندگی نوعی پدیده اجتماعی شده جنسیت است که روی فضای معماری تاثیر گذاشته است. هدف پژوهش این است که با بررسی جامعه آماری ارتباط بین جنسیت و معماری خانه های قاجاری اردبیل با در نظر گرفتن مکان مطبخ بررسی و تحلیل شود. پرسش تحقیق این است که موضوع جنسیت چگونه در طراحی و ساخت خانه های قاجاری اردبیل نقش داشته است؟ در این پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی، و تاریخی-تفسیری استفاده شده است. جامعه آماری، خانه های قدیمی شهر اردبیل است که از بین آن ها 6 نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. برای گردآوری داده ها به صورت اسنادی از کتب و مقالات؛ و مشاهده میدانی انجام شده است. مبانی نظری تحقیق بر این دیدگاه استوار است که سبک زندگی و جنسیت در شکل معماری خانه های اردبیل بازتاب داشته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در دوران قدیم، سبک زندگی و جنسیت بر چگونگی و ساخت خانه ها تاثیر داشت. به عبارتی دیگر، زنان به علت اوضاع اجتماعی آن دوره ها باید از دید نامحرمان به دور می بودند. چون زمان بسیاری را در مطبخ سپری می کردند به همین دلیل از آنجا می توانستند فضای بیرون یعنی حیاط را ببینند، متوجه آمدن و حضور میهمانان شوند و در عین حال نباید کسی از درون حیاط دید به آن ها داشته باشد. این پدیده سبب شد که اغلب مطبخ ها در شهر اردبیل در زیرزمین خانه ساخته شوند.اهداف پژوهش: مشخص کردن رابطه سازماندهی فضا در خانه های قاجاری اردیبل با مسیله جنیست.مشخص کردن رابطه جایگاه زنان و ویژگی های معماری عمارت های دوره قاجار در اردبیل.سوالات پژوهش:چه رابطه ای بین هویت جنسیتی و هویت فضایی در عمارت های مسکونی دوره قاجار در اردبیل وجود دارد؟ویژگی های معماری در خانه های شهری اردبیل در دوره قاجار چگونه از هویت جنسیتی و جایگاه اجتماعی، مذهبی و موقعیت زنان و مردان تاثیر پذیرفته است؟
    کلیدواژگان: جنسیت، سبک زندگی، خانه های قاجاری اردبیل، مطبخ
  • بهمن مدیری* صفحات 546-563

    ابوعطا کمال الدین محمودبن علی بن محمود مشهور به خواجوی کرمانی یکی از بزرگ ترین شاعران و عارفان ادب پارسی است؛ که در همه پیکره ها و گونه های شعری به استادی و توانمندی قابل ملاحظه ای طبع آزمایی نموده است. اگرچه در پهنه ادب ایران زمین چنان که بایسته اوست از او سخن به میان نیامده و حق او گزارده نشده است که آن هم قطعا به واسطه تجربه روزگاری بوده که ازسویی استاد سخن، شیخ اجل، سعدی، را در پس خویش داشته و خواجه رندان، خداوندگار غزل عاشقانه و عارفانه، حافظ را درپیش رو، از این جهت خواجو در سایه آنان قرار گرفته و سروده هایش آن گونه که شایسته می نماید، نتوانسته در کنار اشعارجاودانه آن ها خودنمایی نماید. با این حال، خواجو به عنوان شاعری هنرورز در میان شاعران پارسی گو با القابی چون: «ملک الفضلا»، «ملک الکلام»،«خلاق المعانی»، لقب ویژه «نخلبند شعرا» را کسب کرده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیل و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. اگرچه می توان گزاره های مقام نخلبندی خواجو را در اندیشه بلند عارفانه و هنر شاعرانه او جستجو کرد؛ اما مولفه های صورت گری و تصویرآفرینی و مهارت بهره مندی او از آرایه های لفظی و معنوی، خود از جایگاهی قابل تامل برخوردار است. از این رو، این جستار برآنست تا سیمای «نخلبندی» خواجو را در آیینه صورخیال و آرایه های ادبی، در تطبیق با نگاره های نسخه مصور سروده هایش بررسی نماید.اهداف پژوهش:شناخت صورخیال و آرایش سخن خواجو در تطبیق با نگاره های نسخه مصور دیوان اشعارش.بررسی و شناخت جلوه های نخلبندی خواجو در سروده هایش.سوالات پژوهش:چه رابطه میان نخلبندی و آرایه ورزی و صورت گری خواجو در شعر وجود دارد؟صورخیال چه بازتابی در نگاره های نسخه مصور خواجوی کرمانی داشته است؟

    کلیدواژگان: نخلبندی، موسیقی شعر، صورخیال، صورتگری، خواجوی کرمانی
  • گلاله مرادی*، عبدالناصر نظریانی، محمدامیر عبیدی نیا صفحات 564-578
    جلوه های ناتورالیسم و فابل یکی از مختصات آثار ادبی و هنری معاصر است. منصور یاقوتی از نویسندگان واقع گرای معاصر است که توجه به واقعیت های تلخ و دردناک جامعه، بن مایه اصلی آثار او را تشکیل می دهد. انسان های داستان یاقوتی از میان فقرا، معتادان، بزهکاران، کارگران و افراد فرودست جامعه هستند و اسیر زندگی نکبت باری که راه گریزی برایشان نیست. این تحقیق، مطالعه ای نظری است که به شیوه کتابخانه ای-تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، آثار منصور یاقوتی شامل مجموعه داستان های کوتاه تنهاتر از ماه، داستان های آهودره و توشای پرنده غریب زاگرس، داستان بلند پاجوش و رمان بن بست هست. یافته های پژوهش حاکی از این است ویژگی های ناتورالیستی در داستان های کوتاه کلاغ ها، گوژ، قرنطینه و داستان بلند پاجوش و رمان بن بست دیده می شود. داستان های یاقوتی عمدتا پایان تلخی دارند. یاقوتی همچنین به صورت گسترده از حضور حیوانات در داستانهایش بهره گرفته است. حیوانات یا قهرمان داستانی سمبلیک هستند و یا به عنوان بخشی از طبیعت در کنار انسان و یا در تقابل با او حضور دارند و مانند انسان های داستان اسیر جبر محیط و تقدیر تغییرناپذیرشان هستند. ناتورالیسم در نقاشی معاصر نیز حضور پررنگی دارد و نمونه های برجسته آن را می توان در آثار عباس کاتوزیان مشاهده کرد.اهداف پژوهش:بررسی جلوه های ناتورالیسم و فابل در آثار منصور یاقوتی و عباس کاتوزیان.بررسی جلوه های غالب ناتورالیستی در آثار یاقوتی و کاتوزیان.سوالات پژوهش:جلوه های ناتورالیستی و فابل در آثار منصور یاقوتی و عباس کاتوزیان کدام است؟رویکرد اندیشه های ناتورالیستی یاقوتی و کاتوزیان بر کدام وجوه ناتورالیستی بیشتر متمرکز است؟
    کلیدواژگان: واقع گرایی، ناتورالیسم، فابل، منصور یاقوتی، عباس کاتوزیان
  • رضوانه منصوری، فرح حبیب*، آزاده شاهچراغی صفحات 579-595
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی و از نظر ماهیت، کمی است. جامعه آماری شامل معماران و اساتید دانشگاهی است که به موضوع تحقیق آگاهی دارند و تعداد آن ها با توجه به گستردگی در سطح کشور نامشخص است. با استفاده از فرمول کوکران و حجم جامعه نامشخص، تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شدند. در این پژوهش از پرسش نامه 85 سوالی استفاده شد. جهت بررسی پایایی پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان آن 785/. به دست آمد و جهت بررسی روایی از روایی صوری استفاده و تایید شد. در ادامه از آزمون k-s، تحلیل عاملی تاییدی برای اعتبارسنجی مدل با کمک نرم افزار smart pls و spss استفاده شد. نتایج نشان داد مدل از روایی برخوردار بوده و مدل با 6 متغیر اصلی و 85 بعد تایید شد. و همچنین یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که ابزار ایجاد روح مکان همان عناصر فیزیکی محیط هستند که باید ویژگی های آن ها را براساس احترام حواس انسانی درست در کنار هم تبدیل به فضای محاط کننده انسان ساخت نمود تا ایده هایی که در ذات پیکره های عینی مستتر هستند در احساس مخاطب به منصه ظهور برسند. چون ایده پردازی از کیفیات انتزاعی و استعاری با بهره گیری از حس خیال و خاطر، اهمیت نقش زمان و مکان در بروز فضای معین و تغییر ابعاد در بستر زیبایی شناسی محیطی می تواند در وجود سناریوی حرکتی تعریف شده با دسترسی مناسب و حس آمیزی بصری و حسی حجم در مقابل نور با ورود نور تلطیف شده از نورگیرها اثر بگذارد. همچنین ابداع نوین ترکیب استعاره های هویت تاریخی و پدیده های دنیای مدرن با الهام از روح مفاهیم گذشته اثر متقابلی در این همانی سوژه و ابژه در برخورد پیچیده و متغیر با ابعاد نمادین فرهنگی و تمثیلی دارد.اهداف پژوهش:آشنایی با اعتبارسنجی مدل مفهومی متاثر از زیبایی شناسی محیطی در روح مکان آثار فرهنگی معماری معاصر ایران.آشنایی با عوامل موثر در ایجاد روح مکان در آثار فرهنگی معماری معاصر.سوالات پژوهش:اعتبارسنجی مدل مفهومی متاثر از زیبایی شناسی محیطی در روح مکان آثار فرهنگی معماری معاصر ایران به چه صورت است؟چه عواملی در روح مکان در آثار فرهنگی معماری معاصر نقش دارند؟
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی مدل، زیبایی شناسی محیطی، روح مکان، آثار فرهنگی، معماری معاصر ایران
  • فهمیه میرحسینی، رضا شعبانی صمغ آبادی*، محمدرضا سعیدی، هاییده خمسه صفحات 596-619
    شاخص ترین اثر تمدنی ایران در عصر اسلامی با عنوان بلندترین گنبد آجری جهان 700 سال است که در بین دشت وسیع بادخیزی با اقلیم سخت با عظمت و پایدار خودنمایی می کند. راز پایداری این بنا در میان جریانات هوایی حاصل از جغرافیای منطقه، بدون تردید ناشی از به کارگیری سازه ای کاملا مهندسی شده بر پایه علم آیرودینامیک در معماری آن است. این علم امروزه جهت استقامت و پایداری بناها در سازه های عمرانی به کار گرفته می شود. پژوهش حاضر با اتکا بر آسیب ها و فرسایش های ناشی از جریانات هوایی و شرایط اقلیمی بر روی بنای سلطانیه به طرح این موضوع پرداخته است. روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش، تحلیلی-توصیفی همراه با مطالعات آزمایشگاهی و کتابخانه ای می باشد. روش و ابزار مورد استفاده، بررسی اسناد و مدارک مکتوب، مطالعات میدانی و آزمایشگاهی است. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که انتخاب ایوان های تو در تو در طبقه فوقانی بنا در طرحی 8 هشت ضلعی در راستای باد غالب منطقه و حضور پنجره در هر ضلع از این ایوان کاملا براساس شناخت اقلیم منطقه، مقاومت هوا و تاثیرات ناشی از آن طراحی گردیده و معماران بنای سلطانیه با آگاهی به قوانین و اصول آیرودینامیک این سازه عظیم را تا به امروز برقرار داشته است.اهداف پژوهش:بررسی جایگاه علم مهندسی سیالات در بقای بلندترین گنبد آجری جهان(گنبد سلطانیه).آشنایی با هییت ظاهری بنای گنبد سلطانیه و ملاحظات تاثیر جریانات جوی بر آن.سوالات پژوهش:جایگاه علم مهندسی سیالات در بلندترین گنبد آجری جهان (گنبد سلطانیه) چگونه است؟مختصات شکل ظاهری بنای گنبد سلطانیه و ملاحظات تاثیر جریانات جوی بر آن چگونه است؟
    کلیدواژگان: گنبد سلطانیه، علم آیرودینامیک، عدد رینولدز، قانون برنولی، فرسایش
  • فاطمه نیرومند پسند، سید حسام الدین حسینی*، عبدالجبار زرگوش نسب صفحات 620-635

    افسادفی الارض باعث رفتارهایی است که در صورت ارتکاب موجب اخلال نظام اجتماعی می شود؛ به گونه ای که ثبات و قرار شهروندان را از بین می برد. افساد فی الارض انجام هر عملی است که مسیر عادی و سلامت امنیتی یا اخلاقی یا اقتصادی جامعه را بر هم بزند. نقش تشکیل حکومت عدل در جهت دفع افساد فی الارض در حکومت و  هنراسلامی از موضوعاتی است که مورد اقبال قرار نگرفته است. سوال مهمی که در این  تحقیق  مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که تشکیل حکومت عدل چه تاثیری بر دفع افساد فی الارض در حکومت و  هنر اسلامی دارد؟ این تحقیق به روش تحلیلی- توصیفی  بوده و با استفاده از داده های کتابخانه ای به بررسی سوال پرداخته شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که فلسفه تشکیل حکومت اسلامی، اجرای احکام و دستورات خداوند و تحقق عدالت است. از طرفی افسادفی الارض که مصادیق زیادی را در بر می گیرد با نادیده گیری عدالت مرتبط است. ویژه خواری و فساد اداری، خویشاوندگرایی و قبیله گرایی به عنوان مصادیقی از فساد فی الارض تلقی می شوند که ارتباط تنگانگی با عدالت دارند زیرا ویژه خواری شامل اختلاس، رشوه و همچنین خویشاوندگرایی در تعارض با فسلفه تشکیل حکومت عدل اسلامی بوده و درواقع یکی از ضروریات تشکیل حکومت مقابله با چنین جرایمی است که بنیان عدالت اجتماعی را از بین می برد. با توجه به داده های تاریخی، ایجاد یک حکومت عادل اسلامی نقش مهمی در رونق هنرهای اسلامی داشته است.اهداف پژوهش:بررسی نقش حکومت عدل در دفع افساد فی الارض. بررسی نقش حکومت عدل در هنر اسلامیسوالات پژوهش: نقش حکومت عدل در دفع افساد فی الارض چگونه است؟نقش حکومت عدل در هنر اسلامی چگونه است؟

    کلیدواژگان: حکومت عدل، افسادفی الارض، هنر اسلامی
  • پرستو سیدالماسی، ملک محمد فرخزاد*، رضا حیدری نوری صفحات 636-651
    متون نظم و نثر ادب فارسی علاوه بر دارا بودن مضامین زیبای ادبی، مذهبی، اخلاقی، علمی و... دربردارنده اطلاعات مفیدی درخصوص اجتماعات و طرز زندگی ایرانیان در قرون گذشته و حال  هستند. در متون نظم عصر صفویه که مقارن با ظهور سبک هندی در شعر فارسی است، شاهد نمود بیشتر عناصر گوناگون فرهنگ عامه ازجمله، فرهنگ اعتقاد به فال و طالع هستیم. در این میان، کتاب فالنامه یکی از آثار فاخر ادبی دوره صفویه است که به شکل نسخ مصور نیز وجود دارد و نسخه ای از آن در موزه توپقاپی سرای استانبول نگهداری می شود. محسن تاثیر تبریزی نیز از شاعران با ذوق عصر صفویه در غزلیاتش اشارات زیادی به مسایل مرتبط با فرهنگ عامه ازجمله باورها، رسوم، نحوه زندگی مردم، زبان محاوره و... دارد؛ بنابراین در این پژوهش سعی خواهد شد پس از اشاره به اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر تاثیر تبریزی و بیان علل نفوذ چشمگیر فرهنگ عامه در شعر این دوره، به بازتاب فرهنگ فال و طالع در غزل های او بپردازیم؛ و با ارایه نمونه هایی از ابیات، زیبایی های شعر وی و دیدگاهش را در این خصوص نشان دهیم همچنین تاکیدی داشته باشیم به اهمیت مطالعات ادب فارسی در جهت احیا و حفظ فرهنگ عامه ایران. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای به رشته تحریر در آمده است. یافته های پژوهش حاکی از نقش پررنگ فرهنگ عامیانه فال بینی در آثار تاثیر تبریزی و فالنامه مصور موجود در موزه توپقاپی سرای استانبول است.اهداف پژوهش: بررسی بازتاب انواع طالع بینی و ابزار آن در غزلیات تاثیر تبریزی.بررسی بازتاب انواع فال و استخاره در غزلیات تاثیر تبریزی.سوالات پژوهش:بازتاب انواع طالع بینی و ابزار آن در غزلیات تاثیر تبریزی چگونه است؟بازتاب انواع فال و استخاره در غزلیات تاثیر تبریزی چگونه است؟
    کلیدواژگان: عهد صفویه، فرهنگ عامه، تاثیر تبریزی، فال، طالع بینی
  • مریم پیامی، فرج الله براتی*، مریم بختیار صفحات 652-674
    نظریه وحدت وجود که یکی از ارکان اسلامی و مهم شاخه عرفان نظری و استخوان بندی محکم این مقوله است. این موضوع از دیرباز مورد بررسی و تحلیل صاحب نظران و کارشناسان بزرگ عرفان قرارگرفته، و عارفانی چون ابن عربی که از بنیان گذاران عرفان اسلامی و نظریه پردازان عرفان نظری می باشند. همچنین مولانا جلال الدین محمد بلخی (مولانا) و امام خمینی (ره) در دوره معاصر ادامه دهندگان راه این عارف بزرگ بوده و درباره وحدت وجود نظرات مهم و جدیدی ارایه داده و آن را به شکل قابل تقدیری ترسیم کرده اند. ولی هنوز این طرح جای سخن داشته و سخنان جدیدی برای علاقه مندان و جویندگان حقیقت دارد؛ وحدت وجود یعنی اینکه عالم یکی است و هرچه غیرازآن، مظاهر و تجلیلات او هستند و بدون وجود او عالم عدم است، و وجودی ندارد که این است مفهوم وحدت در عین کثرت و کثرت در عین وحدت، که از طریق رسیدن به این حقیقت، شیفتگان وادی عرفان و سالکان طریق سیروسلوک، در این سفر معنوی رهنمون به سوی حقیقتی واحد شده و آرامشی را که گمشده ره یافتگان به این وادی است دریافت کرده و با وصل به این حقیقت به توحید و اطمینان واقعی نایل می شوند. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که وحدت وجود یکی از مقوله های محوری در اندیشه های مولانا و امام خمینی(ره) است.اهداف پژوهش:بررسی اهمیت هنر در تبیین وحدت وجود.بررسی اصل وحدت وجود در اندیشه های مولانا و امام خمینی(ره).سوالات پژوهش:هنر در تبیین وحدت وجود چه نقشی می تواند داشته باشد؟اصل وحدت وجود در اندیشه های مولانا و امام خمینی(ره) چه جایگاهی دارد؟
    کلیدواژگان: ابن عربی، مولانا، هنر، امام خمینی(ره)، وحدت وجود
  • سعید رهرو مهربانی، سید علی نوری* صفحات 675-688

    در عصر حاضر و طلوع اندیشه های نوین معماری که در حال کم سو کردن و از بین بردن معماری اصیل ایرانی - اسلامی و بومی است، با مطالعه گونه شناسی و ریشه یابی رموز معماری آثار تاریخی همچون کاروانسراهای عصر قاجار و مطالعه تطبیقی آنان مولفه ها و پارامترهای موثر از منظر کالبدی را استخراج کرد و به معماری نوین امروز برای اثر از گذشته بهره گیری کرد. این پژوهش در ابتدا با استفاده از مطالعات اسنادی از روش توصیفی-تحلیلی روش ها، معیارها و شاخص های نظریات مرتبط با گونه شناسی معماری در طرح آثار تاریخی کاربری کاروانسراها را بررسی خواهد کرد و در راستای آن مبانی نظری پژوهش تدوین خواهد شد. سپس باتوجه به برآیند حاصل از مباحث نظری، مولفه های کالبدی اثرگذار بر گونه شناسی کاروانسراها شناسایی می شود. در گام بعد، مولفه ها و شاخص های کالبدی معماری کاروانسراهای مذکور از روش پژوهش میدانی براساس مطالعات نظری مستخرج خواهد شد. که درنهایت از طریق روش سلسله مراتبی و مطابق خروجی پرسش نامه، اثرگذارترین مولفه های کالبدی اولویت بندی شده و باتوجه به نتایج حاصل، اصول و شاخصه های معماری کاروانسراهای موردمطالعه معرفی می شود.اهداف پژوهش:دست یابی به مولفه های کالبدی اثرگذار بر گونه شناسی کاروانسراهای استان کرمانشاه.واکاوی کاروانسراهای دوره صفویه در استان کرمانشاه باتوجه به اولویت بندی های کالبدی.سوالات پژوهش:اثرگذارترین مولفه های کالبدی در کاروانسراهای دوره صفویه در کرمانشاه به چه صورتی بوده است؟شاخصه تراکم پر و خالی، می تواند مهم ترین مولفه کالبدی در کاروانسراهای استان کرمانشاه باشد؟

    کلیدواژگان: کاروانسراهای صفوی، گونه شناسی کالبدی، معماری کاروانسرا، کرمانشاه
  • مریم شاهرخی شهرکی* صفحات 689-710
    در قرآن نشانه هایی برای اندیشمندان است و می توان گفت جنبه های کلامی و گفتمانی منحصربه فرد این کتاب آسمانی یکی از مصادیق این نشانه هاست. این پژوهش با بررسی ویژگی های نشانه شناختی گفتمان قرآنی از منظر زبان شناسی به ارایه و تعبیر برخی  نشانه ها می پردازد. بدین منظور و از آنجا که سوره الرحمن، عروس قرآن، حاوی گفتمانی خاص و منحصربه فرد است. در این پژوهش برخی عناصر فرانقش های اندیشگانی، بینافردی و متنی آیات آن که به ترتیب از منظر نشانه شناختی با زمینه یا موضوع سخن،  فضاسازی شخصیتی و نوع سخن ارتباط دارند، به روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند. حضور پربسامد فرایندهای مادی در آیات ابتدایی، فرایند بیانی در تمام طول سوره و فرایندهای وجودی و شناسایی در آیات انتهایی، استفاده از ضمیر دوم شخص مثنی «کما (شما»، به منظور تاکید و جلب توجه مخاطب و استفاده از واژه «رب» به جای استفاده از ضمیر اول شخص مفرد  برای اشاره به گوینده یا ارجاع نقشی، از مهم ترین نتایج این بررسی است. برخی از مهم ترین استدلالات نشانه شناختی این یافته ها عبارت اند از: سیر ارایه مضامین از عناصر عینی و ملموس به سمت عناصر فرادنیوی و اخروی و قیاس میان آن ها برای تجسم بخشی به واقعیت دنیای آخرت، تاکید بر مهم ترین وظیفه مخاطبان یعنی ایمان به وجود خالق توانا، عدم استفاده از قدرت گوینده و ایجاد فضایی برابر میان گوینده و مخاطب برای تصمیم گیری براساس تفکر و خرد و نیز تاکید بر یکسان بودن همه انسان ها در برابر پروردگار. این مشخصات گفتمانی در کنار سایر مشخصات بی نظیر زبان شناختی مانند دلنشینی آوایی، نظم آهنگ، روابط معنایی و... باعث تاثیر در عمق جان و خرد شنوندگان کلام وحی می شود و آنان را که با تدبر و استدلال به این گفتمان گوش فرامی دهند، به تفکر و اندیشه وامی دارد. بررسی مضمونی معراج نامه شاهرخی و انطباق آن با نگاره های موجود در این اثر، بر وجود نشانه شناختی در آن تاکید دارد.اهداف پژوهش:پیدا کردن ترتیب ارایه افعال و نقش نشانه شناختی آن ها و یافتن نقش متناظر آن ها.بررسی نشانه شناختی در نگاره های معراج نامه شاهرخی.سوالات پژوهش:ترتیب ارایه افعال و نشانه شناختی در سوره الرحمن چگونه است؟نشانه شناختی چه جایگاهی در نگاره های معراج نامه شاهرخی دارد؟
    کلیدواژگان: زبان شناسی هلیدی، نشانه شناسی، سوره الرحمن، نگاره های معراج نامه شاهرخی
|
  • Masome Ebrahimihizhe, Morteza Razeghpour * Pages 7-19
  • Nosratallah Ahmadifard, Ali Heydari *, Masood Sepahvandi Pages 20-39

    The civilization and culture of nations are formed from components such as originality, civilization and idealism and with political and social power remains stable.Power is a social relationship and literature is mythical and epic is the best option to get acquainted with the civilization and culture of the people who are in the heart of history Myths and Kings themsleves were famous.Myths are the source of the worldview and aspirations of the people or race are.Farah Izadi and the influence of the power of this Farah Izadi is also one of these an old or ancient drinking fountains.Votes Foucault's genealogy looks at the themes of the history and traces of refuse or rejection of the power,but the different thier essenc is compeletly felt by historical methods.Foucault believes that power is a thing ,it is productive and produces identity and mentality.In this view, power doesn't come from a single source and not only the government or the Kings can be considered the source of power.In the Genealogy of mythology, the attention is paid to the origin, birth,and the origin of power and order that governs the world,but the perspective Foucault no one can far away from power,although no trace of the power can be found in the single person.King ,ruler or dictator sought.Power is spread at all levels and social angles extensive.This research is based on the Genealogy or family tree theories of Michel Foucault a french scientist examines the influence or effects of the"Power of Farah Izadi"among some Shahnameh myths.

    Keywords: Genealogy, mythology, Farah, Power, Foucault
  • Mohammadyar Ansari, Mohammad Hadi Khalegh Zadeh *, Jalil Nazari Pages 40-58
    Women have a hated face in Persian poetry and literature - especially classical literature And in the poems, he has usually been unloved by the speakers and has always been in an aura of ambiguity and secrecy. But in contemporary poetry, due to the change in the vision and thought of poets and the promotion of social consciousness, women enjoyed a high position. And was placed in the frame of praise of poets. The purpose of writing this article is the evolution of women's role-playing in contemporary poetry. The working method is library and descriptive-analytical. The results of the research show that in classical poetry, poets have spoken less than praising women and have condemned her more. But in contemporary poetry and literature, since patriarchal and populist ideas have been greatly reduced and women have been praised and praised. During this period, the lyrical mentality of poets changed and they not only opened their mouths to praise women And at three levels of lexicography, perspective, and literature, women experienced new descriptions that have no precedent in our classical literature.
    Keywords: Contemporary Persian poetry, Women, evolution, Role-playing
  • Khairolah Bameri, Hasan Momenicmahmoee *, Mehdi Zrak, Ali Akbar Ajam Pages 59-69

    The primary education system is one of the most extensive systems in society that determines the fate of society in the long run. In other words, the collection of research and experience of scientists and countries shows that the development of societies has a great relationship with the system. It has their elementary education. By using the appropriate curriculum evaluation model in elementary school, valuable information can be provided to decide on the quality of curricula to correct and revise some inefficiencies and increase the effectiveness and efficiency of curricula. Be added. In this research, data analysis was performed using open coding based on the collected information, the desired curriculum evaluation model is designed and compiled, and then the validity of the curriculum evaluation model designed through a researcher-made questionnaire validation of the elementary school curriculum evaluation model through factor analysis and structural equations through LISREL software. 8.8 was done.Research question:1- How to implement the evaluation of the elementary school curriculum with the focus on illustrating books in accordance with the criteria of Islamic art2- How to use the elementary school curriculum with the focus on illustrating books in accordance with Islamic art standardsresearch goals:1- Presenting the model of the elementary school curriculum with the focus on illustrating books in accordance with the criteria of Islamic art2- Examining the elementary school curriculum with the focus on illustrating books in accordance with the criteria of Islamic artKeywords: Curriculum Planning, Islamic Art, Evaluation, Content Analysis.

    Keywords: Curriculum Planning, Islamic art, evaluation, content analysis
  • Zahra Taziki, Mahmoud Firouzimoghaddam *, Abass Khierabadi, Hosein Momenimahmoei Pages 70-90

    Among the educational levels, high school is of special importance, because at this point in time, in addition to entering a new level, students are at a new stage in terms of emotional, moral and social development. Among high school courses, Persian literature course is of special importance; Because literature is the spectrum of all our learning and through it ideas are nurtured and people can have a good understanding of social issues and also get acquainted with the culture of the present and the past;Therefore, compiling the curriculum of Persian books in the framework of the goals that lead the audience to them is of special importance. One type of curriculum is the absurd curriculum, which shows how successful the curriculum authors have been in developing it.When the curriculum planning system does not intentionally present or teach certain concepts and issues, or the content presented in the textbook is not commensurate with the intellectual age of the students, or what the students read but cannot put into practice, it means The curriculum has been absurd. At the same time, there are cases in various textbooks that, according to some experts in the field of curriculum, may not be compatible with the needs and social, cultural, etc. developments of society and are obsolete, which is called redundant curriculum.Considering the importance of these two types of curricula and the special place of Persian literature in high school, in the present

    Keywords: Seventh grade Persian book, null curriculum, sabre toothed curriculum
  • Shirin Shokati Asl, Fatemeh Sheikhloovand *, Mohammad Farahmand Sarabi, Azra Ghaffari Pages 82-302

    Ignoring a religion with a religion. In terms of the reason for Didgah Ha and the theory of this is different from the door that his opinions are very strong. Benabrine Ansheh, what is the ba ann ruh hustem de grayish, apparently similar to the dir de cent Farhangi, ideological, different religious use, and especially the karbird aql dar din, miprdazd and har do dr yak dasten, bai taye, all agree Deen, Irfan and Gharayshat Batni; And they are in opposition to the intellect of Garyi, which is superfluous, and there is a carbarden in it, with a limit and a limitation of reason and inference, dar din Hestend, and the quest for real knowledge, ra dar erfan, and esoteric roshi, not ur words and philosophies, but also deductive reasoning. In the name of the main reason for the goal, where is the pessimism of its inequality and its semblance of animosity, Maulana and Rudolf Atto, and the “Experience of Irfan. With reference to readings, where is the article, where is the article on the field of Kotah Ba Rosh descriptive-analytical in it, where are the results of this article between Mawlana Ba Mazlo and the participations of the entire existence of a dard and a diagnosis, and this is an original experience. , Bayan Napdhiri, Ser Boden, Bey Makani and Bey Zamani, Majzoub Kanada Boden, Hebat Naki and Boden Emotional Astkeh, Mawlana's Poetry and Philosophy Mazlo and Atto Mushakri, May Bashed.

    Keywords: religious experience, Mystical experience, Rudolf Otto, Maslow, Rumi
  • Ebrahim Samin Sharifi Miavaghi, Massoumeh Yaghoobi Sangharchi *, Masoud Haghlesan, Ali Javanforouzandeh Pages 91-105
  • Mehdi Hassanzadeh Jushaghan, Abolfazl Ebrahimi Ozineh *, Susan Narimani Pages 106-120
  • Mansour Hoseinpour Mizab, Mehdi Mohammadzadeh *, Allahshokr Asadollahi Pages 121-140
  • Seyed Mohiedeen Khalkhali *, Mohammad Kalhor Pages 163-173
    During Qajar Era, due to the strategic position of Iran and the Persian Gulf, this region was of particular interest to the superior international powers; therefore, travelers, statesmen, ambassadors, and merchants from many different European and non-European countries traveled to Iran. In these foreign delegations and political groups, there were also female figures, including Lady Sheil, Jane Dieulafoy, Gertrude Bell, Madame Wolfson, Isabella Bird Bishop and Carla Serena. Some of these women came to Iran as members of political delegations and some for tourism or economic purposes. Regarding their status and position, they provided Qajar officials with reports in which they addressed Iran's political problems, such as the government's failure in managing public health and justice, dealing with insecurity, widespread economic corruption among statesmen and other authorities of Qajar government, oppressions, and the like. In fact, the present research is conducted using historical research method based on description and analysis through employing library resources, in order to answer the question of how female travelers of Naseri Era depicted the political problems of Qajar Government.
    Keywords: Iran's political problems, Female travel writers, The era of Nasser al-Din Shah
  • Bahareh Rashti, Mohammad Karim Yousef Jamali *, Nasser Jadidi, Feizolah Boshasb Gosheh Pages 174-188
    In discussion of comparing Arcasidean and Sassanian urbanism, considering to several key items are important. Beside of the lack of sources and required document in studying Arcasidean social, political and cultural performance in domain of urbanism and architecture, the type of political management in Parthian and Sassanian emperor had different nature. This item is important in considering to cities development and their reconstruction. The transition of the structures of chess towns- which was established before Arcasidean dominance in Iran Plateau- and converting it to circular towns was the result of this viewpoint which its goal was establish defensive protective belt to more protection. Moreover, one of the remarkable items in this study is applying building materials which were brought to ecological areas in Arcasidean architecture which were used to construct majestic palaces and important fire temple in Sassanian period which has its root in Sassanian religious emperor structure. By means of analytical sociology approach, this research pursues to compare Arcasidean and Sassanian urbanism and study their political, social and cultural performance, in respect of aim, it consist of theoretical researches and in regard of method and nature, it consist of historical researches which is organized by analytical descriptive method.
    Keywords: Arcasidean, Sassanian, Parthian style, Urbanism, arcograph, arch
  • Afshin Reisi Dehkordi, Houtan Irvani *, Kazem Yazdi Pages 189-204
    Architecture arose due to human need for shelter and quickly became a basic expression of technical and social skills. Today, due to the influx of non-native cultures and the consumption pattern of the developed world to our country, the culture of modernity and modernity has replaced the original and traditional culture. Therefore, in different indigenous regions, without considering the valuable principles and rules of architecture left over from their predecessors, buildings emerged that not only did not break our sense of security, satisfaction and cultural boundaries, but also did not benefit in terms of construction quality. In this study, using a research method based on a questionnaire and Q factor analysis, out of a total of 20 experts, four factors whose values ​​are higher than one were identified. By examining the answers, it can be seen that there are 4 mental patterns among architects, which indicates the existence of 4 complementary views in recognizing the physical technological elements in traditional architecture and their applicability in modern architecture. Findings show that climate, environment and space are very important in Iranian architecture, especially in Isfahan, and have been forgotten in contemporary architecture, which can result in many problems of mental and physical health and high energy consumption in the building
    Keywords: Physical components, Indigenous Architecture, Isfahan, historical houses, new housing
  • Shahriar Shadigoo *, Nahid Jafari Dehkordi, Saba Alebrahim Dehkordi Pages 225-239

    Symbolism as one of the tools of visual expression of the transfer of concepts, has been able to bring many works of Iranian painting closer in form and meaning.Findings from library studies show that the painting in question consists of prominent effects that with various symbolic features, maintain their relationship with tangible reality, in other words, the Iranian painter using the valuable context of the symbolic poetry of Shahnameh and , the concepts of Iranian wisdom and Islamic mysticism, by different features, have brought visual elements with different functions, and provide connections and connections with intangible meanings and concepts in the space of images with symbolic arrangements. By examining the types of symbols in this article, it can be said that the invention and use of symbolic elements in this painting include visual elements of nature, animal shapes, birds, colors and geometric patterns.Research aims 1- Identifying the codes and codes used in the painting assembly of Sohrab being killed by Rostam in the Shahnameh 1028 AH Walters Museum2- Identifying different types of symbols in the painting assembly of Sohrab being killed by Rostam in the Shahnameh 1028 AH Walters Museumresearch questions:1- On what basis were the secrets used in the painting assembly of Sohrab killed by Rostam in the Shahnameh 1028 AH in the Walters Museum?2- What are the symbolic elements in the painting assembly of Sohrab being killed by Rostam in the Shahnameh 1028 AH Walters Museum?

    Keywords: Safavid period, Ferdowsi Shahnameh, Walters Museum, Rostam, Sohrab, symbols
  • Mohammadreza Shah Karami, Ghasem Sahraei *, Ali Heydari Pages 240-266
    Poets in different periods have used the color element to induce their desired meanings and concepts. The color element is one of the key and widely used points in Attar's Masnavi. He has used the power of associating the meanings of colors artistically and often using rhetorical elements. This research shows how Attar has used the element of color and which meanings and concepts have been expressed and displayed with the help of colors. The data collection tool and the data collection method are libraries. The research method is descriptive-analytical.Achieving the role of colors in expressing mental meanings and concepts, as well as the use of abstract colors to express some of the important mystical concepts desired by the poet, are among the achievements of this research.The result shows that in Attar Masnavi, the frequency of two colors, black and white, is higher than other colors and abstract colors have the lowest frequency. The most desirable colors in Attar's intellectual system are abstract colors and have much broader meanings than ordinary colors and are often made by the poet's own mind. Sometimes colors in the lyrical and romantic semantic context have found a semantic and rhetorical function to express physical beauty in order to explain mystical teachings.
    Keywords: Attar Masnavi, Color, Abstract concepts, non-abstract concepts
  • Seyed Hassan Sharifi, Arash Moshfeghi *, Aziz Hojaji Kahjoogh Pages 267-281
    Emotion is one of the prominent elements in the formation of poetry. The poet expresses his feelings in dealing with the events and phenomena of the world around him in the form of poetry. In fact, in any poem in which the element of emotion prevails, that poem will be more readable for the audience and the audience will enjoy more artistic pleasure. In addition to this element, there are other elements such as imagination, language, weight, etc. and somehow complete it. So any poet who combines these elements well and makes the element of emotion significantly superior to other elements will create a thought-provoking poem. Sohrab Sepehri, one of the most prominent poets of the contemporary period, has considered individual and human emotions in his poetry. In this article, an attempt has been made to examine Sepehri's collection of poems from this perspective by analytical-descriptive method and by dividing poetic emotions into three categories: individual, social and collective. In this study, individual emotions in the collection of poems "Death of Color", "Life of Dreams", "Debris of the Sun", "East of Sorrow" have been the focus of the poet. In the poems "The Footsteps of Water" and "The Traveler", as well as in the collection of poems "Green Volume", Sepehri pays more attention to collective emotions.
    Keywords: poetry, emotion, Sohrab Sepehri, individual, Social, Human Emotions
  • Vahid Sheikhlobonab, Shahriar Shaghyeghi * Pages 303-318
  • Bahareh Safari Sheikh Ali Kalayeh, Zohreh Torabi * Pages 319-327
    Abstract One of the most important aspects of being in urban spaces, which creates vitality and increases it among citizens, is spaces such as urban squares. Today, several factors have caused the squares to lose their efficiency as an urban space to visit and become a geometric space for vehicles to pass. In this research, survey, field, interview and questionnaire methods have been used. According to the results, what turns a place into a welcoming space is not only its physical dimension, but also the social dimension of this place by creating vitality by considering the criteria of civil rights, which leads to the formation of a populist urban space. In this way, people of all ages can be reunited, creating face-to-face relationships and increasing social interactions. In general, no desirable urban quality, including the creation of a sense of belonging and vitality in urban squares, can be the product of an event. The vitality of a space is derived from a chain of activities, logical, coordinated and program-oriented actions.
    Keywords: Square, citizenship rights, Vitality, Physical factors
  • Leila Asheghi Ghaleh, Naser Alizadeh Khayyat *, Arash Moshfeghi Pages 328-350
    Art and literature play a major role in preserving values and expressing social desires and behaviors. Works of art and literature are influenced by social and cultural events that, if examined, will add to the richness of the explanations and achievements of such research. Belqis Soleimani is a realist writer who has used the novel as a platform for expressing many issues and social problems of women, and her works reflect on family relations and intergenerational challenges. Contemporary Iranian painting is tied to the background of the arrival of modern art in the first half of the twentieth century. So that the contemporaryization of Iranian painting can be sought from the arrival and spread of modern art. The content of these works is chosen from the heart of "everyday life", "social realities", "concerns and problems of individual life" and "psychological issues of human beings as members of society". The present study tries to point out the factors that cause this gap by relying on descriptive-analytical method. The results indicate that the most effective causes of generation gap in the novel "Those Mothers of These Girls" are individualism, identity crisis, the domination of modernity and the young generation's lack of interaction with the family due to the spread of mass media. The present article deals with how the gap between social concepts and values is reflected in the novels of the mothers of these girls and in contemporary Iranian paintings.
    Keywords: Fiction, Gap of social concepts, Gap of social values, those mothers these girls, Contemporary Iranian paintings
  • Ehsan Abbaspour Baegi, Alireza Rezvani *, Hero Farkisch, Moslem Seyedolhosseini Pages 351-381
  • Saeid Azizpour, Mohammad Sadegh Basiri *, Mohammad Reza Sarfi Pages 382-400

    In linguistics functional theory is an approach to describe and analyze the texts. In this approach, for discourse analysis, three meta- functions entitled experiential, interpersonal and textual are considered. By examining the structure of the sentence, this approach explains the different types of processes and their function in the sentence, and on this basis, the sender of message presents his experiences, thoughts and perceptions of events and phenomena in the inner world and outside. According to Halliday viewpoint, it is assumed that patterns of experience are represented in the form of processes and through the role of thought in language. As a result, one can become aware of the author's experiences, thoughts, and world by examining the different processes in verbs and determining how often they occur in the story. Therefore, considering this question and the close relationship between mind and language, the present study examined the processes used in the novel Wandering Island through the method of qualitative content analysis. The results show in this novel Simin Daneshvar, while portraying the socio-political developments of the contemporary era, reflected her feminine views in the personality of Hasti and used material and relational processes to describe and narrate the events. She was able to speak about the social situation and the status and role of women as well.

    Keywords: Functional theory, Ideational meta-function, Simin Daneshvar, Wandering Island, Ibrahim Sultan’s Shāhnāmeh
  • Mohamad Reza Alizaii, Majid Khazaii *, Maysam Tarem Pages 401-417
    Women have different status in the Abrahamic religions. Of course, there is no doubt that all the prophets were defenders of human values ​​and status, including women, and opposed to oppression. In the religion of Islam, all characteristics are expressed equally between men and women, and this shows the talent and ability of women to achieve It is far above perfection and nearness to God. Given that women have often been deprived of their true dignity and rights in various human societies and even in some cases their human personality and dignity has been completely violated, but during different periods of human history, attention has been paid to it. It has also been and always have been the heads of government and thinkers who have always laid down measures and laws in this regard.Research purposes1- Studying the dignity of women in the verses of the Quran and the jurisprudence of the five Islamic religions and its reflection in the painting of Tabriz Safavid school2- An introduction to the dignity of women in the five Islamic religions of Iran and its reflection in the painting of Tabriz Safavid schoolResearch questions1- How to preserve the dignity of women in the verses of the Quran and the jurisprudence of the five Islamic religions and its reflection in the painting of Tabriz Safavid school2- How to adapt the dignity of women and its reflection in the painting of Tabriz Safavid school
    Keywords: dignity, Woman, Islam, five religions, Quran
  • Azam Gholami, Mehdi Ansari *, Mahboobeh Sharafi Pages 418-434
    Sufism- as an important and complex phenomenon in the history of the Islamic world- has played an important role in the spreading of Islam in India, and Deccan was accepted as a cultural and civilization subcontinent of various sects. The main issue of the present study is to investigate the development of the Chishti and Ne`matollahi doctrines in Deccan. This research aims to answer these questions by using historical research method based on description and analysis and relying on library studies. Why despite the existence of various Sufi cults in Deccan they became inedible and pervasive, what their roles and effects were. The findings of the present study show that with the formation of Delhi monarchy and the establishment of the Chishti, the elders of this cult gained a great deal of spiritual influence and they were one of the influential political and social groups in the Bahmani period, as Bahmani sultans sought to take this position for themselves. However, the early elders of Chishti refused to pursue political affairs and accept governmental positions on the basis of their principles, and these factors contributed to the growth of this doctrine, after Ne`matollahi 's influence in Deccan and completed their development and extension there. These doctrines, furthermore the Sufi activities, had an important role in the spread of Islam and the promotion of Persian language and culture.
    Keywords: Sufism, Chishti, the doctrine, Ne`matollahi, Deccan
  • Marziyeh Fayaz, Mahdi Moti *, Mohammad Reza Haji Esmaeili, Mahdi Habibollahi Pages 435-456
    One of the important approaches in literary research is the patterning of one text from another. Today, this type of research is called intertextuality or interdependence. This relationship shows that some self-conscious or unconscious texts have used other texts and intends to state that every text and speaker is influenced by other texts and speakers, past or simultaneous, and consciously or unconsciously Their words and thoughts have benefited. The present article deals with the intertextual relationship between the two texts of the Qur'an and Nahj al-Balaghah. The Qur'an is a hidden or absent text and Nahj al-Balaghah is the present text. The author intends to clarify the depth and depth of the connection between these two texts and to reveal the manifestation of the luminosity of the word of revelation in the words of Imam Ali (AS). This research will examine the relationship between the intertextuality of the Qur'an and Sermon 152 of Nahj al-Balaghah in the field of divine names and attributes in a descriptive, analytical, and comparative manner, and then determines the different types of intertextuality, including abrogation, retribution, and apostleship. The results of this study show that the most influential words of that Imam from the Qur'an belong to the relationship between intertextuality of the general negation type with 50%, also incomplete expropriation with 33% and parallel negation with 17% have the next ranks of intertextuality in this sermon. Have been allocated and full reward has not been used in this sermon
    Keywords: Quran, Nahj al-Balaghah, Divine names, attributes, intertextuality
  • Parna Kazemian, Mohammad Reza Pakdelfard *, Hassan Sattari Sarbangholi, Ferdos Hajian Pashkalaie Pages 457-467

    The semantic structure in a film is an interconnected structure of visual and auditory elements that are used to advance the narrative, the transmission of meaning, concept and feeling. This requires the director to be familiar with the basics of the visual arts in order to be successful in achieving the lofty goals of the media, which are also its mission and integral, by being aware of the various aspects of image frame arrangement, in addition to preventing boredom of the audience. In this research, using analytical-descriptive method, the mezzanine elements of narratives in the of Dariush Mehrjoui”s films as a social director have been analyzed. Analysis of the composition of scenes of "Hamoon" and "Parri" as hero-centric films which have the most role in defining the characters, show that Mehrjoui descriptively uses geometric principles, light, color and artistic concepts such as symmetry, balance and golden angles of vision to express spiritual concepts. Also, he uses this approach in the creative design of scenes, in accordance with the theme of his films, to create a multi-sensory perception in the audience to acquaint them with characters. Research Objectives1-Analysis of the use of mezzanine in Dariush Mehrjoui's films2- Explaining the role of visual elements in expressing the concepts and implications of Dariush Mehrjoui's filmsResearch Questions1- How is the background of meanings and concepts in Mehrjoui’s films?2-Which artistic elements and techniques are used by Dariush Mehrjoui to convey his intended meaning to audience?

    Keywords: Cinema, image, visual arts, Visual Elements, Dariush Mehrjoui
  • Fatemeh Kamyabi, Dariush Kazemi *, Maryam Shaygan Pages 468-487
    Sahifa Ghaserieh is from Qasser Kermani, a poet of the literary return era. This manuscript contains five murders in the events of Karbala and is written in four thousand verses. One of the most common ways to use the verses of the Holy Quran in poetry is adaptation and its types. Qaser Kermani has used the verses of the Holy Quran in his Sahifa. He does not exaggerate in reciting Qur'anic verses, and always maintains moderation. He uses verses to prove his claim. By studying the Sahifa Qasiriyya, one can understand the extent of Qaser Kermani's knowledge and mastery of the verses of the Holy Quran. The present article tries to answer the question with a descriptive-analytical method based on library tools, which of the types of adaptation has more function and frequency in the short page? According to the results of research, Qaser Kermani in the Sahifa of Qasiriyya often uses the meaning and content of the verses of the Holy Quran and his adaptation of the Holy Quran is a kind of free and indirect adaptation; This indicates the ability and love of the poet with the Holy Quran, and such an adaptation should be called a creative adaptation.
    Keywords: Free Adaptation, association, Holy Quran, Sahifa, Qaser Kermani
  • Bahram Karami, Vahid Ghobadian *, Nahid Sadeghi Pey Pages 488-502

    The body of the house is affected by many factors, not all of which are on the same level in terms of importance and impact. One of the most important of them is the characteristics of the lifestyle, the changes of which change the behavioral pattern of the residents and, consequently, the physical features in the architecture of the houses. With this assumption, in the present article, by determining the position and importance of the lifestyle category. The research method in this research was analytical-descriptive and its information was collected by library method.Then, in the practical part, the "factor analysis" method was used to examine the correlation between the factors. In this regard, a "closed questionnaire" with a five-point Likert scale was designed by researchers and used to analyze them "Smart PLS" software.The results of the research show that over time, changes in the lifestyle of residents have caused changes in different parts of the house and a kind of stepped modernity has been formed in the stepped houses of Paveh. In fact, the right relationship is established between "physical features" and "contemporary lifestyle". Finally, it can be said that the body of the house from "the location of the rooms in the house" to "interior materials", "facade materials" and "the introduction of new technology into the house", "the gradual removal of some spaces" and "the need for New spaces for new functions have a significant relationship with factors affecting lifestyle.

    Keywords: Lifestyle, Body, stepped houses, pattern, Paveh city
  • Fatemeh Koopa, Maryam Shafie Taban *, Ali (Pedram) Mirzaei, Narges Mohammadi Badr Pages 503-523
  • Soudabeh Mohammadzadeh, Hossein Soltanzadeh *, Amirmasoud Dabagh Pages 524-545
  • Bahman Modiri * Pages 546-563

    Undoubtedly, Abu Atta Kamal al-Din Mahmud ibn Ali ibn Mahmud, known as Khajoo Kermani, is one of the greatest poets and mystics of Persian literature; Who has experimented with mastery and considerable ability in all forms and types of poetry. However, in the field of Iranian literature, he has not been mentioned as he should have been and his right has not been asserted - which was certainly due to the experience of one time; On the other hand, the master of speech, Sheikh Ajal, had Saadi behind him and Khaja Rendan, the lord of romantic and mystical lyric, Hafez was in front of him - therefore Khajoo is in their shadow and his poems are as they deserve; He could not show himself next to their eternal poems. However, Khajoo, as an art poet among Persian-speaking poets with titles such as: "King of grace", "King of theology", "Creative of meanings", has earned the special title of "Poet Nakhlband". However, one can search for the propositions of Khajoo Nakhlbandi in his high mystical thought and poetic art; But the components of form and illustration and his skill of using verbal and spiritual arrays, have a very thoughtful place. Therefore, based on his research goals and questions, this research intends to examine the appearance of Khajoo "Nakhlabandi" in the mirror of imaginary forms and literary arrays, in accordance with the illustrated versions of his poems.

    Keywords: Nakhlbandi( Palmistry).Poetry music, Imagination, Face painting, Array making
  • Gullaleh Moradi *, Abdolnaser Nazariani, Mohammad Amir Obeydinia Pages 564-578
    The present paper studied naturalism and fable in the works of Mansour Yaghouti. The present research is a theoretical study that has been done by library-analytical method. The study area and society of Mansour Yaghouti's works include a collection of short stories; "Tanhatar Az Mah", "the stories of Ahoodarreh" and "Toshay Parand-e Gharib-e Zagros", the long story of "Pajoosh" and the novel of "Bonbast".Naturalistic features can be seen in the short stories of the “Kalaghha”, “Goozh”, “Quarantine”, and the long story of the “Pajoosh” and “Bonbast” novel. Yaghouti's stories mostly have a bitter ending, such as the stories of “Pajoosh”, “Zir-e Pol-e Pay-e Derakht”, “Ghaziyeh Shishehay-e Morabba”, “Gol Khas”, “Kooche”, “Ahoo”, “Sal-e Korpeh”, “Cheraghi Bar Faraz-e Madiyankooh”, “Tanhatar Az Mah”, “Khandeh”, “Kalaghha”, “quarantine”, “Etesab”, “Talkh”,”Ramona”, “Gozaresh”, “Afei”, “Akhar-e Khat”, “Guiotine”, “Zir-e Aftab”. The presence of animals in Yaghouti's stories is seen dramatically. The protagonists of some stories are animals, such as “Asb-e Tamas Khan” and “Gol Khas”, and in some stories, such as “Gorg”, “Roobaha”, and “Zanboor-e Dana”, animals are used symbolically.Mansour Yaghouti is one of the contemporary realist writers whose attention to the bitter and painful realities of society is the main theme of his works. The people of Yaghouti's story are from the poor, addicts, criminals, workers and the lower classes of society who are trapped in a miserable life and there is no escape for them. Yaghouti has also made the presence of animals in her stories extensively
    Keywords: Realism, Tanhatar Az Mah, Pajoosh, Bonbast
  • Rezvaneh Mansouri, Farah Habib *, Azadeh Shahcheraghi Pages 579-595
  • Fahime Mirhoseini, Reza Shabanisamghabadi *, Mohamadreza Saeedi, Haeideh Khamseh Pages 596-619
    The most significant work of Iranian civilization in the Islamic era, as the tallest brick dome in the world, is 700 years old, which shows its greatness and stability in the vast plain of windy weather with harsh climate. The secret of the stability of this building among the air currents resulting from the geography of the region is undoubtedly the use of fully engineered structures based on aerodynamics in its architecture, which is used today for the endurance and stability of buildings in civil structures. The present study has based on the damages and erosions caused by air currents and climatic conditions on the Soltanieh building. The research method used in this article is descriptive-analytical with laboratory and library studies. The method and tools used are review of written documents, field and laboratory studies. The results indicate that the selection of nested porches on the upper floor of the building in an octagonal design in the direction of the prevailing wind in the area and the presence of a window on each side of the porch is designed based on climate, air resistance and its effects. Research objectives• The position of fluid engineering in the tallest brick dome in the world (Soltanieh dome)• Familiarity with.Research questions• What is the position of fluid engineering in the tallest brick dome in the world (Soltanieh dome)?• What is the familiarity with the appearance of the building and the considerations of the effect of atmospheric currents on it?
    Keywords: Soltanieh, Aerodynamics, Reynolds, Bernoulli, Erosion
  • Fatemeh Niromand Pasand, Seyed Hesamodin Hosseini *, Abd Al-Jabbar Zargoush Nasab Pages 620-635
  • Parastoo Seyedalmasi, Malekmohammad Farokhzad *, Reza Heidari Nouri Pages 636-651
  • Maryam Payami, Farajallah Barati *, Maryam Bakhtiyar Pages 652-674